Soldaten ara

IUCN-status: Kwetsbaar (2013)

Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Ara (Ara’s)
Soort: Ara militaris

Soldatenara Kaya

De soldatenara (Ara militaris) is een middelgrote, overwegend groene papegaai. De soldatenara kan vaak al lang gehoord worden voordat men hem ziet, gezien het lawaai dat hij produceert, met een variëteit aan krakende en gillende geluiden.

Het verenkleed is grijsgroen met blauwe slagpennen en een rode vlek boven de snavel. De staart is over het algemeen deel rood.
Leefwijze
Soldatenara’s in het wild kunnen 50 tot 60 jaar oud worden. Ze leven in droge houtlanden en subtropische bossen. Ze nestelen in de toppen van bomen en, vaker nog, in klifinhammen op meer dan 200 meter boven de grond.

De drie ondersoorten van de soldatenara kennen een verschillend verspreidingsgebied. Ara militaris militaris komt voor in Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela; Ara militaris mexicana in Mexico en Ara militaris boliviana leeft in Bolivia en Argentinië.
Status[bewerken | brontekst bewerken]
De aantallen soldatenara’s zijn sterk gedaald in de afgelopen 50 jaar, vanwege vernietiging van hun leefgebieden door de mens en de vangst voor handel in huisdieren. Momenteel[wanneer?] zijn er wereldwijd naar schatting nog 10.000 exemplaren. Ondanks de kwetsbare positie, treft men ze nog relatief vaak in dierenzaken aan.

Bronnen, noten en/of referenties(en) Soldatenara op de IUCN Red List of Threatened Species

Bron: Wikipedia

Soldaten ara Ruby door Roz-parrots

Ruby – Soldaten ara

Ruby, is een soldaten ara pop van 2 jaar oud. 
Soldaten ara’s zijn erg speelse en zelfverzekerde vogels. Zo ook Ruby, ze is dol op knuffelen, spelen en dan vooral het sloop werk zoals hout, touw, leer etc.
 
Waar ze ook heel goed in zijn is uitproberen, ze zoeken graag de grens op. Daarom is het belangrijk grenzen te stellen! 
Het zijn prachtige vogels, waar als eigenaar zeker een uitdaging aanzit. Ruby is erg sociaal naar mij als eigenaar, maar niet tegen anderen. Ze is dus vrij eenkennig. Dit soort moet zeker niet onderschat worden, want ook zij kunnen af en toe best fel en luidruchtig zijn en soms bijten. Een goede opvoeding is dus uiterst belangrijk! Als je dit consequent aanpakt. Heb je een maatje voor het leven! 

Natuurlijk wil ik bij elke vogelsoort meegeven, niet alleen die van mij. Dat mensen zich echt goed moeten inlezen. Goed voorbereiden, en zich laten adviseren over het soort. Want het is belangrijk dat er gekeken wordt welke vogel er bij jouw past.

Vogels zijn geen speelgoed, als je een vogel aanschaft neem je alle voordelen maar ook nadelen voor lief. En neem je de volledige verantwoordelijkheid. (Goed voer, juiste huisvesting, goede verzorging en alle overige kosten etc) Zoals elke vogel kan een papegaai ook af en toe bijten, schreeuwen/luidruchtig zijn etc. Als je, je namelijk niet goed voorbereid en je onderschat de situatie kunnen er gedrags problemen ontstaan en dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is een goede opvoeding zo belangrijk!

Koop daarom je vogel waar je weet dat je goed advies krijgt, maar ook een gezonde eventueel geteste vogel koopt om problemen in de toekomst te voorkomen.
Uit eigen ervaring zie ik zo vaak dat het houden van papegaaien onderschat wordt, en uiteindelijk is de vogel er de dupe van. Dus weet waar je aan begint, en lees je aub goed in! Want elke vogel is anders!

Translate »
error: Content is protected !!