Wat kost een papegaai?

Wat kost nou een papegaai?

Om een goed beeld te geven vind je hieronder een stuk van Jan van Arkel waarin hij alles voor je op een rijtje zet wat betreft de aanschaf en kosten van een ara:

Bij de aankoop van een ara voor in de huiskamer is er natuurlijk naast de emotionele kant ook de rationele financiële overweging. Vaak staren de toekomstige baasjes zich blind op de aanschafprijs van hun ara en letten niet op de jaarlijkse kosten. En toegegeven: sommige soorten zijn aan de prijs. Maar er komt natuurlijk nog meer bij kijken… We zullen de eenmalige kosten en de jaarlijks terugkerende kosten eens op een rij zetten.

Het valt op dat er geen verband is tussen de aanschafprijs en de zeldzaamheid in de natuur. Van de blauwkeel of caninde ara zijn er nog maar enkele honderden in de natuur, en toch ligt de aanschafprijs relatief laag met € 2.250. De populatie Hyacint ara’s in de natuur is behoorlijk stabiel op 6.500 vogels en toch… Juist ja, het blijft een kwestie van vraag en aanbod. En de aankoopprijzen van de duurdere soorten zijn ook al jaren stabiel.

Eenmalige kosten:

Aanschaf ara (gebaseerd op blauwgele ara) € 1.250,-
Aankoopkeuring bij de dierenarts, inclusief medisch paspoort. Testen op Polyoma, Chlamydia, PBFD en KDS/PDD € 175,-
Plaatsen van een microchip (indien tegelijk uitgevoerd met de aankoopkeuring, anders komt er een consult bij) € 50,-
Vogeltuigje met looplijn € 50,-
Huisvesting kooi € 500,- tot € 750,-
Huisvesting zitstokken en takken € 100,-
Huisvesting standaard € 150,- tot € 400,-
Huisvesting reiskooi € 100,-
Huisvesting speelgoed € 100,- tot € 250,-
Accesoires (divers: nagelkniptang, clicker, targetstick, weegschaal etc) € 100,-
Totaal vanaf € 2.575,-

Kosten per jaar:

Dierenarts kosten op basis van jaarlijkse check.
Het is verstandig een ziektekostenverzekering af te sluiten € 175
Huisvesting vervanging zitstokken € 25,-
Huisvesting vervanging speelgoed € 200,-
Vervanging accesoires € 50,-
Bijscholing (o.a. boeken, DVD’s, lezingen, workshops) € 75,-
Kosten lidmaatschap vogelvereniging € 25,-
Voeding – zaadmengsel – 25 kg per jaar € 50,-
Voeding – pellets – 25 kg per jaar € 150,-
Voeding – fruit en groente € 200,-
Voeding – noten € 200,-
Voeding – beloning € 100,-
Voeding – supplementen € 50,-
Voeding – diversen € 50,-
Diversen € 50,-
Totaal € 1.400,-

Natuurlijk zijn er beperkt mogelijkheden om het goedkoper te maken, bijvoorbeeld door een tweedehands kooi of standaard te kopen. Daar staat tegenover dat we bijvoorbeeld niets opgenomen hebben in de berekening voor de opvang in vakanties. Daarom zal een berekening ook altijd maatwerk blijven.

Aanvulling van papegaaieninfo: Stel, je papegaai wordt ziek dan moet er een vogelarts worden gezien. Deze kosten kunnen oplopen van € 100,00 tot zo een paar honderd euro. De kosten kunnen natuurlijk oplopen naar enkele duizenden euro’s als je pech hebt. Dit komt helaas vaker voor in een papegaaien leven dan wordt gedacht. Houd hier dan ook rekening mee of je deze zorg kan dragen. Raadzaam is dus een zorgverzekering voor dieren zoals hierboven vermeld.

Wat kosten andere huisdieren?

Het is interessant om even het vergelijk te maken met andere huisdieren, zoals de hond en de kat. Een gemiddelde raskat kent een aanschafprijs van € 900, waardoor de eenmalige kosten uitkomen op € 1.400. De kosten per jaar liggen in de orde van grootte van € 800. Bij een hond ligt dat op eenmalige kosten van € 1.700 en jaarlijkse kosten van € 1.200. Bij beide getallen is niets gerekend voor een hondenhok of een kattenren (voor huisvesting dus). Een andere opmerking is dat een kat of een hond uit het asiel natuurlijk veel goedkoper is. Dat geldt natuurlijk ook voor ara’s uit de opvang, echter zie die maar eens te vinden.

Conclusies:

Uit de getallen blijkt dat een ara in aanschaf duurder is, maar dan met name door de component ‘huisvesting’. Het is nu eenmaal niet mogelijk om een ara te houden zonder te investeren in huisvesting (hetgeen met een kat of hond wel kan!). Als u echter bedenkt dat een gemiddelde raskat en rashond maar zo’n 12 tot 16 jaar oud worden, terwijl een ara moeiteloos de 50 jaar moet kunnen halen… wordt het natuurlijk een andere berekening. Dat betekent dat u drie raskatten koopt in 50 jaar, ten opzichte van maar één ara.

De jaarlijkse kosten van een ara liggen redelijk in lijn met andere huisdieren, zeker als u de ziektekosten kunt afdekken met een ziektekostenverzekering.

Richtprijzen verschillende ara soorten:

In het verleden gaven de vogelverenigingen eens per jaar een overzicht van richtprijzen voor de verschillende vogelsoorten uit. Daarop stonden uitsluitend de veel gekweekte en verhandelde vogels. In de afgelopen jaren is het systeem van richtprijzen in onbruik geraakt, mede doordat de handel binnen Europa sterk toenam en de import van buiten Europa verboden werd. Nog steeds is het zo dat er tussen de Europese landen prijsverschillen bestaan… met name Duitsland is vaak wat goedkoper als bijvoorbeeld een land als Frankrijk. Dan heeft het systeem van richtprijzen minder zin.

Een ander prijsverschil heeft te maken met de plek waar u uw ara gaat kopen. Een kleinere hobbykweker (die geen BTW of belasting hoeft te betalen) zal zijn ara’s voor een andere prijs verkopen als een grote dierenwinkel. De eigenaar van de dierenwinkel moet wel BTW en belasting betalen, heeft een dure showroom en kweekt misschien zelf niet eens, waardoor hij zijn ara’s bij hobby kwekers moet inkopen. Daar staat wel weer tegenover dat een dierenwinkel verplicht garantie moet bieden op ‘verborgen gebreken’. Maar… we kennen natuurlijk allemaal een aantal dierenwinkels die hun garantieverplichtingen nooit nakomen en die daar via een rechtsgang toe gedwongen moeten worden.

Bron: Jan van Arkel, een-01.nl

Translate »
error: Content is protected !!