Het verhaal van Sanne

Hoi, ik ben Sanne. Mijn free flight avontuur begon al in 2015 met een pyrhurra.  Na veel informatie op te hebben gezocht en binnen getraind  te hebben durfde ik met ze naar buiten. Het leek goed te gaan maar al snel liep ik tegen dingen aan.. zoals in een boom zitten en dat ze zo klein is.

Toen kwam ik via internet bij Chris Biro die via Skype free flight les gaf. Deze heb ik toen in 2017 gevolgd toen ik mijn maracana ara had gekocht. Toen wou ik het toch wel goed doen en veilig. Ik heb toen ook veel andere mensen leren kennen met allemaal hun eigen ervaring en tips.

Na een tijdje alleen te hebben gevlogen kwam ik mijn nieuwe vriend tegen. Hij heeft ook een passie voor vogels en zo zijn we in 2 jaar een boel vogels rijker. Zo hadden we op een gegeven moment 2 blauwgele, groenvleugel, roodoor, camelot (hybride) andere hybride, 4 pyrrhura’s, 2 zonparkieten en 2 maracana’s. Hiervan kunnen 5 vogels goed Free flighten.

Tot op een dag Kirby (maracana) tegen een raam in de wijk was gevlogen en een hersenschudding heeft opgelopen. Na een tijdje kon hij weer mee vliegen maar schreeuwde elke keer in paniek waardoor de rest ook op vloog en veel verder ging dan normaal. Hierdoor zijn we tot 2 keer toe 4 Free flight vogels kwijt geweest. Alles netjes terug gevonden (omdat ze goed getraind zijn) maar altijd even zweten.

Helaas leer je ook dingen de harde weg. Zo hebben we geleerd dat jonge vogels makkelijk bij elkaar kunnen maar als ze ouder worden de hormonen toch gaan op spelen. Zo hadden wij een liefdes vierkant tussen onze roodoor, blauwgele, groenvleugel en camelot (hybride). De roodoor was verliefd op de blauwgele. De blauwgele op de groenvleugel en de camelot ook. Het ging al 1,5 jaar prima samen tot ik op een lange dag in het binnen verblijf kwam en ik zag dat de hele snavel van de roodoor eraf was. Wat er was gebeurt was nog een raadsel (al had de groenvleugel wat bloed aan zijn snavel) Hij heeft 1,5 week bij de vogelarts gezeten en na operaties aan zijn slokdarm en luchtpijp leek het beter te gaan. Helaas kreeg die een andere infectie en heb ik hem uit zijn lijden laten verlossen.

Daarna is er nog zoiets gebeurt tussen de blauwgele en groenvleugel met opdracht van de camelot. De blauwgele en groenvleugel kunnen gewoon samen in een bench en dan is er niets aan de hand maar als de camelot aangeeft dat die ‘hulp’ nodig heeft gaat hij voor de rest. En de groenvleugel heeft de blauwgele ook gebeten in de snavel. Ondertussen zit alles 2 aan 2 en gaat het prima en raad ik het andere ook aan goed op te letten met meer vogels samen.

Vogels zijn helaas niet alleen maar leuk ook veel kopzorgen. Gelukkig gaat alles tussen ze nu goed en vliegen we nog met 2 ara’s nu in de woonwijk bij ons. Dit heeft ook lang geduurd voor ze het konden maar nu kunnen ze dagelijks vliegen. Jammer genoeg zie ik dat veel mensen dit doen met vogels die nog geen ervaring hebben met buiten vliegen. Ook zie ik steeds meer mensen hun vogel kwijt raken. Free flight is echt iets wat je moet trainen. Vogels moeten leren vliegen hiermee zijn ze niet geboren. Je moet ze leren komen als je roept, leren navigeren waar ze zijn, met wind omgaan en van hoogtes kunnen dalen. Je traint ook een hond om te luisteren en komen die laat je ook niet zomaar los op goed geluk. En papegaaien zijn helemaal niet gedomesticeerd zoals honden of katten. Denk aub na voor je wat doet want je brengt echt het leven van je vogel in gevaar en wat is nou een paar weken tot maanden trainen als je dier 40-50-60 jaar kan worden.

 

Hierdoor ben ik mij extra gaan verdiepen in free flight en papegaaien. Ondertussen heb ik een hele lijst aan cursussen en trainingen gevolgd met betrekking op trainen, Free flight en gedrag van papegaaien. En na 5 jaar een webshop voor papegaaien te hebben gehad ben ik in 2020 begonnen met een free flight cursus geven om mensen te helpen hun vogel(s) zo veilig mogelijk buiten te laten vliegen en de risico’s hiervan zo klein mogelijk te maken. Niet elke vogel of eigenaar is hier geschrikt voor en dat is ook geen probleem er zijn een boel andere manieren om het leven van je vogel te verrijken en verbeteren.

Mocht je interesse hebben in de free flight cursus dan kan je deze vinden op de website van kromsnavel-vrienden. Zie links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
error: Content is protected !!