Kortwieken, wel of niet?

Dit onderwerp is toch wel een discutabel onderwerp denk ik voor veel mensen: Het wel of niet kortwieken van je papegaai. Wil ik de vogel veilig op zijn plek laten zitten door hem te wieken zodat deze niet weg kan vliegen of laat ik de vleugels intact en loop ik het risico dat mijn vogel bijvoorbeeld het raam uit vliegt met mooi weer?

Bij beide gevallen is het zo dat er altijd een risico blijft, het verkeerd wieken van de vogel of het niet op tijd bijknippen van de vleugels zijn vaak oorzaak van het verdwijnen van veel papegaaien. De vleugels groeien uiteraard gewoon weer aan, en moeten daarom wel bijgehouden worden. Zelfs gewiekte vogels krijgen het voor elkaar een aantal meter ver te komen als zij de wind mee hebben, dus ook dat is niet altijd zonder risico’s.

Tegenwoordig zijn er speciale tuigjes die je de vogel aan kunt wennen om hem zo veilig mee naar buiten te nemen. Dit is overigens geen middel om je vogel buiten aan te laten vliegen. Er zijn speciale opleidingen voor mensen die hun vogels willen laten vliegen dit noemen we freeflighten. Deze vogels worden vanaf jongs af aan al getraind en ook de baasjes krijgen hiervoor een opleiding vooraf, dit kan dus niet zomaar zonder begeleiding gedaan worden.

Niet alle vogels reageren goed op het knippen van de vleugels, zij kunnen plukgedrag ontwikkelen uit frustratie of zelfs depressief worden. Als ze gewend zijn te vliegen is dit toch een aanslag op hun vrijheid en kan dit bepalend zijn in het gedrag. Bedenk daarom goed wat je wilt en waarom. En of dit wel verstandig is, er is zoveel verschil in karakter per vogel, de een is zelfverzekerd waar de ander weer juist heel onzeker is.

Het goed kortwieken is ook nog een verhaal apart, veel reguliere dierenartsen denken te kunnen kortwieken maar in de praktijk blijkt dit vaak totaal niet de juiste manier te zijn. Veren om en om afknippen of de gehele vleugel knippen, of zelfs leewieken! Dit laatste is een manier waarbij de vogel praktisch geamputeerd word en de vleugel ook niet meer normaal aan kan groeien, de vogel als een baksteen op de grond valt met de nodige risico’s van dien! Laat je daarom goed informeren en ga hiervoor naar een kundig vogelarts.

Al met al is het heel belangrijk dat we op blijven letten , gewiekt of niet, denk aan open ramen en deuren en het meenemen naar buiten.

Cara is niet gewiekt. ( tuin is dicht gemaakt met een net )
Translate »
error: Content is protected !!