Nagels

Wat weten jullie eigenlijk over de nagels van papegaaien?

Veel mensen vergeten de nagels van papegaaien bij te houden. In vele gevallen is het niet nodig, maar bij de ene papegaai groeit het sneller door dan de ander.
Ook speelt de diversiteit aan zitstokken die er in het verblijf zitten een grote rol. En wat ook helpend is voor mooie nageltjes is dat ze vaak over de grond kunnen scharrelen/wandelen (liever geen slijtstokken in het verblijf, deze kunnen de voetzolen permanent beschadigen)

Maar wanneer heeft je papegaai te lange nagels? En wanneer zijn ze goed? Ik ga dit proberen uit te leggen en te laten zien.

Papegaaien hebben tenen met heel veel vingerkootjes waardoor ze hun voeten om een tak heen kunnen vormen.

Op een tak maar ook op een vlakke ondergrond moet in het “meest perfecte geval” alle kootjes de ondergrond raken en de nagel en voet moeten dan recht op staan zoals op de voorbeeld foto.

Zodra een nagel te lang is zal het voorste kootje de grond niet raken. En de teen zal dus vaak gedraaid staan om wel erop te kunnen leunen.

Bij te lang geen pedicure behandeling door de eigenaar of door de vogelarts kan het “leven” in de nagel zich gaan verplaatsen. Dit resulteert dus soms in een bloedbad als de nagels na veel te lang niet bijhouden weer geknipt of gevijld gaan worden. Dit betekend dus ook veel ongemak voor de vogel tijdens de nagel behandeling. Dichtbranden is dan het gevolg en dit is zeer pijnlijk zonder verdoving/pijnstilling.

Mijn tip is dan ook, hou dit goed bij. Kun je dit zelf niet bijhouden laat je vogelarts dit dan voor je doen.

Translate »
error: Content is protected !!