Praten

Een van de redenen waarom mensen papegaaien zo leuk vinden, is hun vermogen om te praten. Helaas blijkt echter niet elke papegaai na aankoop hetzelfde spraakvermogen te hebben als die leuke papegaai op dat ene filmpje op sociale media…

Papegaaien kunnen klanken nabootsen, maar ze hebben niet zoals mensen stembanden waarmee ze praten. Sommige soorten zijn echter erg goed in het oppikken van geluiden en woordjes die ze regelmatig horen, en kunnen deze dan soms tot in den treure herhalen. Het is zeker grappig als een papegaai bijvoorbeeld een stukje kan zingen of op een heel toepasselijk moment een bepaalde reactie kan geven. Het adopteren van een vogel die “goed praat” kan dus heel bevredigend zijn, omdat je dan zeker weet dat deze al iets heeft geleerd en dit ook daadwerkelijk kan.

Je zult merken dat vogels vaak juist die woorden aanleren die zij regelmatig horen, of zoals bijvoorbeeld een valkparkiet dat ene riedeltje wat je vaak fluit of zingt. Het is echter geen garantie dat elke papegaai of parkiet ook daadwerkelijk gaat praten (ook al wordt dit wel beloofd door veel verkopers! Trap hier niet in, dit is een verkooppraatje!). Dit moet dan ook zeker geen doorslaggevende reden zijn voor de aanschaf ervan. Denk goed na of een papegaai wel bij je leven past en of je bereid bent om voor de gehele levensduur van de vogel (en vaak ook je eigen levensduur) te zorgen.

Translate »
error: Content is protected !!