Aandacht

Het geven van aandacht aan de papegaai is een dagelijkse bezigheid, de ene dag misschien wat meer dan de andere dag maar de vogel wordt graag met alles betrokken in het gezin.

Wees er wel op voorbereid dat het geven van zowel te veel als te weinig aandacht risico’s met zich mee draagt. Te veel verkeerde aandacht weliswaar.

Voor een papegaai is aaien al een reden tot sterk hormonaal (partner) gedrag wat leidt tot problemen. Opgeven van voer is een teken van dit gedrag en een goede aanwijzing dat dit niet de juiste is. Zet de vogel dan ook even weg. Let er vooral op dat je de vogel fysiek niet overal knuffelt, bijvoorbeeld op de rug, buik, en onder de vleugels is een zone om ver vanaf te blijven.
Wat wel wenselijk is, is dat je de vogel overal mag aanraken. Dit maakt controle bij bijvoorbeeld ziekte, of lichamelijk onderzoek makkelijker,  tussen aanraken en strelen zit een groot verschil. 

Ook het zitten op de schouder is een veel voorkomend gebruik, zo kan de papegaai gezellig mee in en om het huis maar dit is niet voor elke vogel een succes en kan een keer mis gaan door bijvoorbeeld een beet in het oor. Let erop wat wel of niet kan met je vogel.

Zoals gezegd vind de vogel het geweldig om overal bij betrokken te worden, zo is het natuurlijk super om ze mee naar buiten te nemen (houd wel rekening met de vogel zijn of haar veiligheid, zodat de vogel niet kan wegvliegen).

Samen trainen of spelletjes doen is ook een leuke bezigheid, hiervan zijn verschillende artikelen te koop bij de vogelspeciaalzaak en zijn perfect om die slimme koppies te stimuleren.

Te weinig aandacht kan leiden tot verveling met ongewenst gedrag tot gevolg. Schreeuwen, bijten en zelfs plukken. Hou de vogel dus bezig op de momenten dat aandacht geven even niet kan. Spelen en foerageren zijn goede manieren om de papegaai bezit te houden.

Translate »
error: Content is protected !!