Veilig en onveilig speelgoed

100% veilig speelgoed is er eigenlijk niet, maar door heel bewust te zijn van de gevaren, en daarbij te kiezen voor zo veilig mogelijk materiaal kom je al een heel eind.

Controleer dagelijks op losse, kapotte onderdelen en verwijder deze. Draai quicklinks goed aan en gebruik ook de veiligste variant als het gaat om bevestiging.

Bron: Miss Vicky’s Parrot Village inc.

Een betere keuze als men denkt aan touw zou zijn sisal, hennep touw of kokostouw. Let wel op dat dit onbewerkt touw is, ruikt het touw naar olie kun je ervan uit gaan dat dit bewerkt is en niet geschikt voor onze vogels. Gras touw is een goede optie omdat dit net als papiertouw er in een dikkere variant is wat geen problemen zou hoeven geven omdat dit niet rafelt.
Leren veters alleen on-gelooid gebruiken.

Bron: Bird and Exotic Animal Clinic
Bron: Bird Vet Melbourne

Ook hout alleen gedroogd gebruiken i.v.m. schimmels, en natuurlijk hier ook weer onbehandeld hout, dus geen pesticiden. Balsa hout en vurenhout zijn fijne houtsoorten om mee te werken en kun je bij de bouwmarkt krijgen. Andere veilige houtsoorten vind je op onze site onder veilige bomen en planten. Voorbeelden van onveilig hout: MDF, spaanplaat, triplex en multiplex (gelijmde lagen)

Kurk koop je tegenwoordig ook bij veel dierenwinkels, hiermee kun je bijvoorbeeld een RVS spies vullen of een ander leuk speeltje maken.

RVS ringen en spies gevuld met kurk en karton

Er zijn tegenwoordig webshops waar je veilig speelgoed kunt kopen gemaakt met veilige onderdelen. Tevens vind je daar onderdelen om zelf mee te knutselen of de onderdelen te vervangen van een speeltje wat u nog heeft liggen. Ook is het erg leuk om met onderdelen die nog te hergebruiken zijn weer nieuw speelgoed te maken.

Denk aan acryl onderdelen, houten kralen e.d.
Met veel simpele dingen kom je vaak al een eind, denk aan papieren rietjes, cupcake papiertjes, schone eierdozen, karton. Op de Facebook pagina: Gaaienfrutsels knutselgroep en Knutselen voor papegaaien vind je hele leuke voorbeelden die vaak simpel zelf te maken zijn.

Op o.a. Aliexpres worden veel onveilige vogelspeeltjes verkocht, het lijkt erg mooi en goedkoop maar blijkt vaak bewerkt (verf bevat lood) en zonder keurmerk. Let erop dat het juiste CE keurmerk op materialen staat, dit is goedgekeurd en veilig.

CE keurmerk
Translate »
error: Content is protected !!