Chippen en registreren / voetring

Je ergste nachtmerrie, de papegaai is vermist! Wat nu? Hoe weet ik zeker dat het om mijn papegaai gaat?

Veelal worden vogels als jong geringd door middel van een vaste voetring. Dit wordt gedaan door de kweker die de gegevens noteert die op deze ring staan. De ring bestaat uit een aantal cijfers en letters die corresponderen met gegevens van de kweker, het geboorteland en het geboortejaar van de vogel. Het nadeel van zo’n voetring is dat deze soms te klein zijn en de voet van de vogel kunnen afknellen, dan moet deze worden afgeknipt en ben je de informatie van de vogel kwijt. Ook kunnen mensen die een vogel stelen of vinden de ring zelf afknippen om bewijs te verdoezelen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig microchips die kunnen worden ingebracht met een speciale naald bij de vogelarts. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en kan onder narcose worden ingebracht.

Het registreren van deze chip is zeer belangrijk! Controleer ook of deze goed is geregistreerd en controleer de gegevens die zijn ingevoerd goed. Ook bij verhuizing van eigenaar of vogel is het belangrijk de gegevens up-to-date te houden. Maak ook voor jezelf een bestand aan waarin je alle gegevens zet die je weet van je vogel(s) chipnummers/ ringnummers. 

Laat ook bij een bezoekje aan de vogelarts controleren of de chip nog werkt en of deze niet is gaan “zwerven”.

Translate »
error: Content is protected !!