Bang voor mijn papegaai

Je bent compleet verliefd. Jouw papegaai is de liefste, meest charmante en aanhankelijke papegaai die er maar bestaat. Je spreekt vol passie over je geliefde gevleugelde metgezel. Deze liefde zal nooit vervagen; je vertrouwt je vogel voor de volle 100%. Met trots deel je met familie, vrienden en op sociale media de meest vertederende foto’s waar je papegaai gezellig bij je zit te knuffelen.

Maar plotseling bijt je papegaai jou of een ander gezinslid. Oei! Dit is geen leuke ervaring. Je denkt dat het wel overwaait, vast per ongeluk, en morgen is er weer een nieuwe dag. Een paar dagen gaan voorbij en alles lijkt weer goed te gaan – zie je wel? Je papegaai wil weer lekker knuffelen. Maar dan, zonder waarschuwing, valt je papegaai weer aan. De papegaai wordt boos teruggezet in zijn of haar kooi.

Gebeten door soldaten ara.

Na verloop van tijd merk je dat je een beetje angstig bent geworden voor die angstaanjagende snavel. Wat als je weer gebeten wordt? Er hangt een gespannen sfeer in huis, of er wordt niet meer naar de papegaai omgekeken. Je voelt je schuldig, maar ook boos en teleurgesteld. Je bent al een aantal keren gebeten door je papegaai en durft hem of haar niet meer uit de kooi te halen. Op sociale media delen mensen vooral leuke foto’s, en jij denkt dat je iets verkeerd doet, maar wat? Je schaamt je, dus je deelt niets meer. Maar dit kan niet langer zo doorgaan. Moet je je vogel dan maar wegdoen? Dit is niet wat ze je beloofden toen je een tamme papegaai kocht. Al deze gedachten razen door je hoofd.

Dit is het moment om hulp in te schakelen, want op dit punt worden de meeste papegaaien weggedaan vanwege teleurstelling, angst en schaamte. Terwijl er nog veel te winnen valt. En je hebt de eerste stap al gezet door hier op deze website te komen.

Houd er rekening mee dat je papegaai over het algemeen op jonge leeftijd is aangeschaft en verschillende fasen doormaakt in zijn ontwikkeling, die blijft doorgaan. Wij doen maar wat, terwijl de papegaai zijn natuurlijke gedrag vertoont in een nogal onnatuurlijke omgeving.

Problemen ontstaan vaak wanneer we teleurstelling ervaren omdat onze lieve vogel plotseling niet meer zo lief is. Uit ervaring kan ik je vertellen: alles draait om de juiste mindset! Pas je verwachtingen aan en bekijk de situatie vanuit een ander perspectief.

Schakel de hulp in van mensen met ervaring in het hebben van papegaaien. Nog beter, raadpleeg een gedragsdeskundige die jou en je vogel kan begeleiden.

En vooral, “Schaam je niet!”

Sta open voor opbouwende kritiek, pas je verwachtingen aan en begin bij het begin. Vrijwel elke papegaaieneigenaar krijgt op een gegeven moment met dit soort uitdagingen te maken. Zelfs na 15 jaar verrassen mijn papegaaien me nog steeds, niet altijd op een positieve manier. De kunst is hoe je hiermee omgaat.

Wil je om te beginnen gratis advies, en indien gewenst een doorverwijzing naar een papegaaien gedragsdeskundige met veel ervaring? Stuur dan even een e-mail via info@papegaaieninfo.nl

Translate »
error: Content is protected !!