Bang voor mijn papegaai

Je bent helemaal verliefd. Jouw papegaai is de liefste, leukste en tamste papegaai die er bestaat.

Je spreekt vol liefde over je geliefde papegaai. Deze liefde gaat nooit meer over, je vertrouwd je vogel 100%. Vol trots deel je bij je famille en vrienden en op social media de leukste foto’s waar je papegaai heerlijk bij je zit te knuffelen. Maar ineens bijt je papegaai jou of je gezinslid, oei! Dit is niet leuk. Dit zal wel overwaaien. Het was vast per ongeluk, morgen weer een dag. Een paar dagen lang gaat het weer goed, zie je wel! Je papegaai wil weer lekker knuffelen. Maar ineens valt je papegaai je uit het niks aan. De papegaai wordt boos terug gezet in zijn of haar kooi.

Na een tijdje merk je dat je een beetje bang bent geworden voor die enge snavel. Wat als ik weer word gebeten. Er ontstaat een spanning in huis, of er wordt niet meer omgekeken naar de papegaai. Je voelt je schuldig, maar je bent ook boos en teleurgesteld.

Gebeten door soldaten ara.

Je bent namelijk nu al een aantal keer gebeten door je papegaai, en durft je vogel niet meer uit zijn of haar kooi te halen. Op social media delen mensen vooral de leuke plaatjes, en jij denkt ik doe iets verkeerd maar wat? Jij schaamt je, dus je deelt niks meer. Maar zo kan het ook niet langer. Zou ik de vogel dan maar weg doen? Dit is niet wat ze mij hebben verteld, ik kocht een tamme papegaai. Al deze gedachten gaan door je hoofd.

; Heb ik gelijk?

Dit is het moment om hulp in de schakelen, want op dit punt worden de meeste papegaaien van de hand gedaan, omdat er teleurstelling, angst en schaamte in het spel is gekomen. Terwijl er nog veel winst te behalen valt. En de eerste stap heb je gezet, je bent hier gekomen op deze website.

Hou er rekening mee dat je papegaai over het algemeen jong is aangeschaft. Een hoop fases doorgaat waarin het zich ontwikkeld en blijft ontwikkelen. Wij doen maar wat, en de papegaai heeft zijn natuurlijke gedrag in een nogal onnatuurlijke omgeving.

Het probleem ontstaat vaak als we teleurstelling ervaren omdat de lieve vogel ineens niet meer zo lief is. Uit ervaring kan ik je zeggen, alles is een mindset! Stel je verwachtingen bij, bekijk het vanaf een ander perspectief.

Schakel hulp in van mensen die ervaring hebben in het hebben van papegaaien. Nog liever schakel een gedragsdeskundige in die jou en je vogel kan begeleiden.

En vooral “Schaam je niet!”

Sta open voor wat opbouwende kritiek, stel je verwachtingen bij en begin bij het begin. Vrijwel iedere papegaaien eigenaar krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Na 15 jaar verrassen mijn papegaaien mij ook nog steeds, en niet altijd positief. Het is de kunst hoe je hiermee om gaat.

Wil je om te beginnen gratis advies, en indien gewenst een doorverwijzing naar een papegaaien gedragsdeskundige met veel ervaring? Stuur dan even een e-mail via info@papegaaieninfo.nl

Translate »
error: Content is protected !!