Gevaar

Onze in gevangenschap levende papegaaien worden elke dag geconfronteerd met mogelijke gevaren, onze taak is om deze gevaren te beperken en om goed op te letten op alles wat gevaarlijk is en kan zijn. Hieronder volgen de meest bekende dingen in en om het huis die een gevaar kunnen vormen voor onze vriendjes.

Metalen kunnen een metaalvergiftiging veroorzaken, denk aan metalen als ijzer, koper, lood, zink. Deze metalen zitten in bijvoorbeeld verf, folie, ritsen en gordijnen verwerkt. Maar ook in sleutels, kippengaas, batterijen.  Roestvorming op metalen in kooien of aan speelgoed is ook een gevaar, haal direct verroest materiaal uit de buurt van de papegaai om problemen te voorkomen en vervang onderdelen vooraf al voor rvs. Kooien met roestvorming vervangen. Bij een vergiftiging is behandeling noodzakelijk! Een niet behandelde vogel zal hieraan overlijden. Raadpleeg direct een vogelarts als je een vermoeden hebt dat je papegaai vergiftigd is. 

Open de foto, sla deze op en deel deze met al je vrienden!

Om te beginnen open ramen, zowel met het ertegenaan vliegen is dit een gevaar maar ook met het naar buiten vliegen bij een openstaand raam of deuren. Kijk onder het kopje vermist en gevonden wat je moet doen als dit toch gebeurd. Met gebruik van gordijnen of jaloezie vermijd je de kans dat de papegaai tegen de ramen aan vliegt. Bij open ramen altijd een goed sluitend en passend hor gebruiken of gewoon het raam sluiten. Tocht is ook een risico, probeer de temperatuur niet te snel te laten dalen met kans op een longontsteking.

Dampen van bijvoorbeeld teflon pannen, verf, de (zelfreinigende) oven en magnetron zijn ook een groot risico. Papegaaien hebben een zeer gevoelige luchtweg en dit kan levensgevaarlijk zijn. Let goed op dat eten niet aanbakt en zorg voor een goede ventilatie. Pas ook op met het gasfornuis hieraan kan de papegaai zich verbranden.

Reinigingsmiddelen die chemisch zijn natuurlijk ook een gevaar, gebruik het liefst een natuurlijk middel zoals azijn of soda.

Parfum, deodorant en andere geuren zoals luchtverfrissers en essentiële oliën of (geur) kaarsen zijn ook een risico voor de luchtwegen van de papegaai.

Speeksel van mensen is een grote ziekteverwekker, laat daarom je papegaai niet uit je mond eten, of aan je tanden of tong komen.

Een aquarium kan super interessant zijn voor papegaaien, maar ook een risico voor de wat kleinere vogels zeker als de bakken open zijn van boven kan dit ongemerkt een gevaar geven. Hou daarom altijd toezicht zodra de kleintjes uit de kooi zijn!

Honden en katten of andere dierlijke huisgenoten zijn natuurlijk super gezellig en het liefst zou alles zo goed mogelijk samen leven, maar helaas is dat niet altijd het geval. Laat daarom nooit je papegaai alleen samen met een ander dier, ze begrijpen elkaars taal niet en een ongeluk zit ook hier weer in een klein hoekje.

Kabels in de buurt van de papegaai zijn natuurlijk mega interessant om kapot te maken, deze moeten daarom altijd weggewerkt of afgedekt worden.

Batterijen, pennen en stiften bevatten ook giftige stoffen, laat je papegaai hier niet mee spelen en haal deze uit de buurt.

Zoals eerder genoemd in het stukje huisvesting is het altijd een goed idee om kleine onderdelen van speelgoed te verwijderen of te vervangen, kleine kralen, klepels van belletjes, katoentouw zijn hier voorbeelden van. Ook het dagelijks nalopen van speelgoed om te kijken of er losse onderdelen zijn is een goed idee.

Roken in dezelfde ruimte als waar de papegaai zich bevind is een echte NO GO! De papegaai heeft zeer gevoelige luchtwegen en kan tot ademhalingsproblemen leiden. Rook buiten of in een andere ruimte waar de papegaai geen nicotine kan inademen, de nicotine kan o.a. op de veren gaan zitten.  

Samen slapen op de bank of in bed is een gevaar voor de papegaai, hij kan verstrikt raken of verdrukt worden met de dood tot gevolg.

Planten die veelal giftig zijn maken ook deel uit van de risico’s, zorg dat de papegaai niet bij de planten kan komen.

In de zomer is het gebruik van de plafondventilator voor ons ideaal maar voor de vliegende papegaaien levensgevaarlijk, zet deze uit als je vogel los is in de ruimte.

Ook zijn er een aantal dingen die zeer onveilig zijn om te eten of drinken, zoals chocolade, pinda’s, avocado’s, grapefruit, citroen, koolsoorten (behalve chinese kool), vleesbotjes, koffie en thee met cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, gezouten en gebrande noten, , gezwaveld vruchten, pitten van vruchten, alles met kunstmatige kleur en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Op de pagina met veilige bloemen, kruiden en zaden en de pagina veilige groenten en fruit vind je wat wel geschikt is voor je vogel.

 

Translate »
error: Content is protected !!