Lichaamstaal herkennen

Een hond kwispelt met zijn staart, blaft of is enthousiast aan het springen als hij je ziet aankomen… allemaal duidelijke signalen waar je wat mee kunt. Maar een papegaai dat is even andere koek!
Een papegaai heeft wel degelijk een lichaamstaal alleen zullen we deze moeten leren kennen, stress herkennen en deze wegnemen: hem op zijn gemak bij je laten voelen.

Grijze roodstaart Bolle

Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.
Kwispelen tijdens of na het badderen is een signaal van plezier, zo ook bijvoorbeeld zich even helemaal lekker uitrekken en snavel knarsen een positief iets is.

Cara beschermt hier haar vriendin Indy

Bol zitten is weer een heel andere manier van lichaamstaal: zwakte/ ziekte. Zodra je vogel bol zit is dit zeer zeker al in een vergevorderd ziekteproces.
Papegaaien zijn een meester in het verbergen van ziekte en zullen dit dus pas in een later stadium doen. Papegaaien zijn van nature prooidieren en zullen instinctief niet snel zwakte laten zien. Leer dus goed de normale houding van je papegaai kennen, zijn normale doen en laten zodat je snel genoeg bent met het herkennen van afwijkingen in het gedrag. (Wekelijks wegen is hierbij ook van belang omdat het gewicht heel snel al laat zien als er wat veranderd. Gewichtsverlies is een van de eerste symptomen die je zelf kunt ontdekken.)

Nerveus bewegen met de vleugels en daarbij een klein beetje doorgezakt zitten, een manier van lichaamstaal die we vaak terugzien bij papegaaien. Dit kan meerdere betekenissen hebben. Een papegaai wil graag ergens naar toe, maar kan hier zelf niet naartoe bewegen omdat de papegaai bijvoorbeeld niet kan vliegen, in een kooi zit, of onzeker is om te vliegen. Ook kan dit nerveusheid betekenen komend door spanning of hormonale perikelen. Het wordt wat vaker gezien bij (iets wat onzekere) vogels die niet kunnen vliegen.

Pinpointen is toch wel eén van de dingen die ik als eerste doorkreeg bij mijn vogels, dit is het verwijden en verkleinen van de pupillen.
Het pinpointen wordt overigens ook in enthousiasme en nieuwsgierigheid gedaan door papegaaien maar zeer zeker ook bij agressie vaak samen met een wijde staart en een heel breed gemaakt lichaam.

Een fout is zo gemaakt..
Ook heb ik (Diane) in de jaren met mijn papegaaien agressie gezien en fouten gemaakt door de lichaamstaal niet goed te lezen. Zo ben ik gebeten door mijn grijze roodstaart omdat ik met mijn koptelefoon op hem een kus gaf op zijn snavel iets wat ik normaal altijd deed maar ja zonder die enge koptelefoon, en dat was mijn fout.
De veren gingen overeind in de nek, en voor ik het wist was het al gebeurd. Ga bij jezelf dan ook even goed na: wat deed ik verkeerd, wat deed ik anders en wat had ik anders moeten doen en al helemaal moeten zien.

Direct na een beet van een grijze roodstaart

Hoe een vogel bijvoorbeeld in zijn kooi heel agressief kan zijn (territoriaal) kan diezelfde papegaai heel relaxed zijn daarbuiten. Dit verschilt ook per papegaai heel erg is mijn ervaring tussen ook dezelfde soort papegaaien. Ik heb bijvoorbeeld een grijsje waar ik echt niet bij in de kooi hoef te komen met mijn handen om zijn voerbak te pakken bijvoorbeeld en bij een ander grijsje kan dit zonder problemen.

Leer je vogel goed kennen, leer je grenzen kennen en weet hoe hier mee om te gaan en dit te respecteren. Zo geef je jezelf maar vooral je papegaai een zo stressvrij mogelijk leven.

Meer lezen/leren/weten over gedrag?
Kijk op: www.kromsnavelgedrag.nl 

 

Translate »
error: Content is protected !!