Plukken

Een paar veertjes onderin de kooi, de rui? Dagen later worden het aantal veertjes steeds meer en de papegaai word steeds kaler en kaler…

Wat is er aan de hand!?

De eerste stap zou zijn de vogel door een vogelarts te laten nakijken of er een medische oorzaak is voor dit gedrag. Er kunnen verschillende redenen zijn die dit plukgedrag heeft veroorzaakt en dit moet zo snel mogelijk verholpen worden.

Is dit niet het geval dan kan er sprake zijn van stress, verveling/eenzaamheid. In de natuur zoeken papegaaien naar hun voedsel hiermee zijn ze dan ook uren bezig, terwijl het voer wat wij de vogel geven kant en klaar in hun bakje ligt. Geef ze daarom de uitdaging voor hun voer te werken, dit kan door verschillende foerageer speeltjes die te koop zijn, of maak zelfs iets wat uitdagend is.

Hoe sneller de oorzaak achterhaald word hoe beter, dit voorkomt schade aan de follikels van de veren, want zodra deze beschadigd zijn kan de groei van nieuwe veren stoppen en de vogel kaal blijven. Ga dus elke verandering na die voor de papegaai een reden zou kunnen zijn om te beginnen met plukken. Denk aan een nieuwe kooi, andere voeding, nieuwe eigenaar of woning, of is het baasje meer gaan werken? Krijgt hij voldoende rust? (minimaal 12 uur per dag)

Ook de omgeving kan bepalend zijn voor het gedrag als het gaat om plukken, is de lucht erg droog? Staat de kooi voor het raam waar de papegaai veel prikkels krijgt?

Zoals te lezen best nog een puzzel om te achterhalen wat de aanleiding is, maar zeker niet onmogelijk. Wees er op tijd bij en wacht niet af.Lees hier het persoonlijke verhaal van Ingrid over haar plukkende ara Indy
Translate »
error: Content is protected !!