Een papegaai? Is dat leuk? Daar kun je toch niks mee?

Door Hyke Boutkan

Het leven van een vogel zit vol met gevaren. Dit kan uw vogel u o.a. duidelijk maken door te bijten, te schreeuwen, u knalhard te negeren, hysterisch door de kooi/kamer te fladderen, te grommen, te hissen of door gillend op zijn rug te vallen.

Wij mensen zijn niet altijd even oplettend en zien gevaar vaak niet aankomen. Zodoende een kleine greep uit veelvoorkomende gevaren:
– Alle voorwerpen, mensen of dieren die nieuw, onbekend of anderszins de beschrijving “Nog nóóit gezien” waard zijn.
– Alle voorwerpen, mensen of dieren die de vogel snel en/of onverwacht benaderen.
– Alle voorwerpen, mensen of dieren die te dichtbij komen (de afstand kan variëren van 1 cm tot aan de horizon).
– Alle voorwerpen, mensen of dieren die de vogel wel eerder gezien heeft, maar waarmee de kennismaking zeer slecht bevallen is.
– Alle voorwerpen, mensen of dieren die gewoon vet stom zijn.
– Alle voorwerpen die een verkeerde kleur, vorm of grootte hebben.
– Alle mensen of dieren die een verkeerde uitstraling hebben.
– Alle voorwerpen, mensen of dieren die een totaal verkeerd moment kiezen om de interactie aan te gaan (bijv. tijdens het eten, poetsen, slapen/dutten, vocaliseren, badderen of paren).
– Soms gewoon alle voorwerpen, mensen of dieren.

U begrijpt, u moet van goeden huize komen om allereerst gevaar überhaupt te herkennen. Vervolgens is het nog een kunst om niet zelf gekwalificeerd te worden als levensgevaarlijk.

Om nog maar te zwijgen van alle andere categorieën waar u, uw gezinsleden, huisdieren en inboedel in kunnen vallen. Wat dacht u bijvoorbeeld van onweerstaanbaar (niet te verwarren met onuitstaanbaar), wat in de praktijk betekent dat de persoon of het object waar de voorkeur naar uitgaat, voortdurend aangerand wordt of voorzien van een lichtzurige natte smurrie.

Dan is er nog de mens die valt in de categorie Jij-kunt-vast-bij-alles-wat-je-doet-wel-wat-hulp-gebruiken. Met als gevolg dat uw persoonlijke ruimte voortaan opgefleurd wordt door een hele blije vogel die werkelijk overal zijn giechel insteekt. Voor alle duidelijkheid: de activiteit doet er niet toe. Deze kan variëren van naar het toilet gaan, koken, t.v. kijken, een band plakken of bellen.

Kenmerkend is dat de categorieën waar we in worden ingedeeld eindeloos zijn en voortdurend kunnen wisselen. Aan ons de schone taak om hier op een, voor de vogel passende manier, mee om te gaan…

Dus…. eerlijk gezegd. Nee, een papegaai is niet “leuk” en je kunt er inderdaad niks mee!

Hyke Boutkan
December 2019

3 antwoorden op “Een papegaai? Is dat leuk? Daar kun je toch niks mee?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
error: Content is protected !!