Een papegaaien in huis nemen, dat lijkt me fantastisch maar waar moet ik allemaal aan denken voordat ik een papegaai in huis haal?
Wat betekend het hebben en houden van een papegaai? Welk soort papegaai past het best bij mij? Zijn er mensen die misschien allergisch zijn? Wat zijn de kosten van het aanschaffen en verzorgen van de papegaai, heb ik geld voor een vogelarts en goede verantwoorde voeding en huisvesting?
Zijn er dieren in huis die een risico vormen voor de papegaai? Kan ik deze van elkaar scheiden?
Het gedrag van de papegaai is dat iets waar ik op voorbereid ben? Denk aan schreeuwen en geluidsoverlast voor de buren, een keer flink gebeten worden of wat dacht je van de rommel en stof die ze kunnen produceren.
Kan ik nog op vakantie? Wie kan er eventueel voor de papegaai zorgen of kan deze mee op vakantie?
Vergeet niet dat papegaaien heel oud kunnen worden… ben ik daar op voorbereid? Wie zorgt voor mijn papegaai mocht ik dat niet meer kunnen?
Wanneer je een keuze maakt over het soort papegaai dat bij je past en of je überhaupt wel een papegaai moet aanschaffen, is het ook belangrijk te kijken naar de mogelijkheden die er zijn wat betreft de aanschaf. Zo komen we hier bij de keuze adopteren of kopen.
Er zijn tegenwoordig meerdere stichtingen die bemiddelen of papegaaien opvangen om deze te herplaatsen. Dit zijn vaak papegaaien van verschillende leeftijden die een nieuwe huisje zoeken. De één met de nodige bagage, maar ook veel die gewoon iemand nodig hebben die genoeg tijd en aandacht in ze kan steken. Adopteren betekend niet meteen een probleem vogel in huis halen, er zijn ook zeker papegaaien bij die tam zijn en mensen gewend zijn, dit verschilt natuurlijk per situatie en zal ook goed worden bekeken door de stichting bij aanmelding. Wat past het best bij jou en de papegaai. Deze vogels hebben 9 van de 10 keer een onderzoek gehad en of zijn getest op alle ziektes.
Het kopen van een vogel is natuurlijk ook een optie. Hierbij is het zeker belangrijk te kijken naar een goed kweker en niet lukraak via via of via marktplaats bijvoorbeeld een vogel aan te schaffen.
Let op hygiëne, ervaring en kennis. Hoe ziet de vogel eruit, zit hij goed in de veren, glimmen de oogjes, hoe ziet de ontlasting eruit? Worden de vogels getest op ziektes voordat deze mee gaan? Heeft de kweker ook een getest bestand waar hij mee kweekt? Maakt de verkoper gebruik van een aankoopcontract? Zo niet, kun je deze samen opstellen en invullen, hierin staan onder andere de gegevens van verkoper en koper, ringnummer van de vogel, soort vogel, verantwoordelijkheden van verkoper en koper, en wat te doen als de vogel ziek blijkt te zijn. Neem geen vogel die nog te jong is maar een papegaai die volledig zelfstandig is, dat wil zeggen zelfstandig eet en niet meer gepapt wordt. Dit is in Nederland dan ook verboden. Uitzonderingen daargelaten.
Ga na aankoop voor een gezondheidscheck naar de vogelarts om de vogel te laten nakijken. Laat dit ook in het aankoopcontract opnemen.
Mocht u een ongeteste vogel in huis hebben is het belangrijk de vogel getest te hebben voordat de nieuwe (geteste) aanwinst thuis komt.
Al met al is eigenlijk een ding erg belangrijk: lees je goed in, doe je huiswerk, en ga ook eens met eigenaren praten van dat soort papegaai en laat je goed informeren. Neem geen overhaaste beslissingen en maak een goed overwogen keuze, want een papegaai is voor het leven.