Voeding

Onze in “gevangenschap” levende papegaaien hebben niet de mogelijkheden om zich te voeden zoals papegaaien in het wild kunnen. Deze hebben de keuze uit verschillende voedzaam eten zoals noten, vruchten, zaden, bloemen en insecten die zij in de natuur vinden.

Daarom is het belangrijk onze papegaaien zo goed en uitgebreid mogelijk voer te geven. Door vogelartsen word aangeraden ze dagelijks 75% pellets en 25% zaden te geven zodat ze alle vitamine en mineralen binnen krijgen die ze nodig hebben en ziekte te voorkomen.

Daarnaast is het geven van fruit, noten en groente altijd aan te raden en kunnen we dit in de vorm van een zogeheten “chop” geven. Dit is een mengsel van verschillende groente, noten en fruit die fijn gehakt zijn en eventueel kan worden ingevroren zodat er altijd wat voor handen is.

Een lijst met fruit, groente en noten die de papegaaien mogen eten vind je hieronder:

Fruit:

Aardbei, ananas, abrikoos, appel, banaan, peer, braam, framboos, dadel, vijg, mango, mandarijn, rozenbottel, sinaasappel, meloen, perzik, pruim, druif, papaja, kers, kiwi, drakenfruit, granaatappel, nectarine, blauwe bes, rode bes, kers

Let op met de hoeveelheden van fruit! geef alles met mate en pas ook op de pitten van fruit deze mogen de papegaaien niet hebben ivm cyanide (blauwzuur)

Groente:

Aubergine, andijvie, bloemkool, sperziebonen, biet, boerenkool, brocolli, chinese kool, courgette, erwten, paprika, rode peper, peulen, selderij, spinazie, wortel.

Voor zowel fruit als groente is het belangrijk dat het goed afgespoeld word voordat je dit geeft, het kan namelijk bevuild zijn. Het schillen van fruit is ook een goed idee zo voorkom je dat bespoten fruit een risico is voor de papegaaien. Biologisch fruit of groente is helemaal geen probleem omdat dit allemaal onbespoten is.

Noten:

Amandelen, beukennoten, cedernoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, palmnoten, pecannoten, pijnboompitten, walnoten, paranoten,

Walnoten kunnen zowel in als uit de dop gegeven worden, grotere papegaaien kunnen zelfs de walnoot zelf openmaken. Het eten uit de dop is trouwens voor elke papegaaien een leuke bezigheid.

Let op! Doppinda’s zijn geen geschikte pinda’s voor onze papegaaien, deze kunnen schimmels bevatten die de nodige problemen kan geven.

Alle noten ongezout en ongebrand geven. Gebrande noten bevatten een gifstof genaamd aflatoxine.

Kruiden en overige extraatjes:

Paardenbloem, peterselie, kamille, vlier, weegbree, kiemzaden, nutriberries, arabische gom.

Let bij het kiemen van zaden erop dat dit een speciaal proces is en dat dit niet altijd zonder risico is, verhalen over het niet goed verteren van de zaden of het schimmelen van de zaden zijn bekend, dus let goed op dat je op de juiste manier de zaden kiemt!

Arabische gom is een product wat te koop is bij de betere papegaaienwinkel waarmee je aan voedselverrijking kunt doen. Je vult bijvoorbeeld een denneappel met een mengsel van zaden en gom, wat je laat uitharden zodat de papegaai moet werken voor zijn eten. Dit is ook weer een vorm van foerageren.

Translate »
error: Content is protected !!