Onveilig voedsel

Onveilig voedsel:

Alcohol is in kleine hoeveelheden al dodelijk, het verhoogd de bloeddruk sterk met de dood als gevolg.

Abrikozenpitten bevatten cyanide, dit bevat net als appelpitjes een hoog gehalte amygdaline en kan voor sterfte zorgen.

Spijsverteringsproblemen zijn in het verleden gemeld bij het eten van asperge.
Zowel de buitenkant als de binnenkant van de plant en het fruit kan voor hartproblemen en hartfalen zorgen.

Bij het kraken of breken van appelpitjes komt er cyanide vrij. In grote hoeveelheden kan dit voor sterfte zorgen. Bevat een hoog gehalte aan amygdaline.

Asperges hierbij zijn spijsverteringsproblemen gemeld na het eten ervan.

Aubergine wordt in verband gebracht met maagproblemen. Is familie van de nachtschade en wordt niet aangeraden om te voeren.

Avocado bevat persine, dit is een giftige stof die de dood of blijvende schade tot gevolg hebben, zowel de pit als het vruchtvlees is hierbij uit den boze. Symptomen van persine vergiftiging zijn ademnood en een verhoogde hartslag, er is geen tegengif.

Boter bevat lactose, dit kunnen vogels niet afbreken.

Bonen, ongekookte of ongewelde bonen bevatten een stof genaamd Fytohemagglutinine die in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor vogels. Gekookte en gewelde bonen zijn veilig.

Cafeïne in koffie en bepaalde soorten thee bevat ook cafeine.

Theobromine in chocolade zorgt ervoor dat het spijsverteringsstelsel wordt aangetast. Bij vergiftiging kan een vogel braken, diarree krijgen, epileptische aanvallen krijgen en uiteindelijk sterven.

Kersenpitten bevatten Cyanide, dit komt vrij bij het kauwen van deze pit en kan voor sterfte zorgen. Bevat een hoog gehalte aan amygdaline.

Koolzuurhoudende dranken bevatten vaak veel suiker, cafeïne, kleurstoffen en andere toevoegingen die erg slecht zijn voor vogels.

Fastfood en snacks ‘Menselijke’ snacks zoals chips, patat, brood en dergelijke kunnen leiden tot obesitas en leververvetting.

Knoflook

Uien (rauw of gekookt)

Paddenstoelen
In grote hoeveelheden kan het leiden tot bloedarmoede. Kan op de lange termijn voor bloedarmoede zorgen. Paddenstoelen zijn een schimmelsoort die voor maag-darmproblemen kunnen zorgen. Sommige soorten kunnen voor leverfalen zorgen.

Nectarinepit bevat grote hoeveelheden cyanide.

Olijven bevatten een hoog gehalte aan natrium en wordt als giftig beschouwd.

Perzik, peer en pruimenpitten bij kauwen kan er cyanide vrij komen wat voor sterfte zorgt. Bevat een
hoog gehalte aan amygdaline.

Doppinda’s kunnen de schimmel genaamd Aspergillus flavus bevatten. Een gezonde vogel met een goede weerstand zal niet snel ziek worden als deze in contact komt met de schimmel, maar de kans blijft aanwezig. Vogels zijn namelijk zeer gevoelig aangelegd voor deze schimmel. Bij infectie met aspergillus flavus kan een vogel ademhalingsproblemen krijgen, niet meer willen eten, veel willen drinken en zonder behandeling uiteindelijk sterven. Ook bevatten pinda’s veel vet waardoor ze een echte dikmaker zijn voor vogels.

Rabarber bevat oxaalzuur, met name in de bladeren. Dit is giftig voor vogels.

Rauwe honing kan een hoog gehalte aan botulisme bevatten.

Tabak (sigaretten) Roken in het bijzijn van je vogel is nooit veilig omdat vogels een enorm gevoelig ademhalingssysteem hebben. Nicotinevergiftiging kan ontstaan als je vogel een sigaret zou eten.

Tomaat Hoewel het fruit in geringe mate gegeven kan worden, zijn de bladeren en stelen heel erg giftig. Om de zuurtegraad word door sommigen aangeraden tomaat helemaal niet te geven.

Zuivelproducten Vogels zijn lactose intolerant en kunnen zuivel niet verwerken.

Translate »
error: Content is protected !!