Een volwassen vrouwelijke papegaai (pop) zal op een gegeven moment fysiek in staat zijn om een ei te kunnen gaan leggen. Ook zonder een man! Niet elke pop zal dit in de praktijk ook daadwerkelijk gaan doen.
Is een papegaai bezig met een nest te maken, dan is het aan te raden je papegaai extra calcium aan te bieden. Dit kan heel simpel door eischalen van kippen eieren te vermalen tot kruim, en dit over het aangeboden voedsel te verdelen. Zorg ervoor dat de eieren goed droog en schoon zijn (om eventuele schimmels en salmonella besmettingen te voorkomen)
De calcium huishouding wordt in het lichaam van een gezonde papegaai prima gereguleerd, hierbij is naast voeding, ook vitamine D en UV-B licht een grote rol dat speelt voor de aanmaak van calcium. Wanneer er op een langere periode te weinig of juist teveel calcium via de voeding wordt opgenomen bij een papegaai dat niet voldoende vitamine D via de voeding binnen krijgt en/of niet blootgesteld wordt aan UV-B licht, is het systeem niet in staat het lichaam gezond te houden. Een teveel aan Calcium kan dus ook weer leiden tot schade aan de organen.
Het popje legt haar eitjes met een aantal van 3 tot 5 eieren per leg. De ontwikkeling gaat zeer vlot in de buik van de vogel. Over het algemeen zal ze om de dag een eitje kunnen leggen waarna ze ongeveer 30 dagen op de eitjes zal broeden. Het mannetje voert de pop en zorgt (als er kuikens komen) bij bijna alle soorten papegaaien ook voor de jongen samen met de pop. Het is soort afhankelijk hoelang de kuikens bij de ouders blijven tot ze uitvliegen, ze zullen in ieder geval pas weggaan als ze volledig zelfstandig kunnen eten en niet meer door papa of mama worden gevoerd.
Sommige vogels blijven als er geen kuikens uit de eitjes komen toch op hun eitjes zitten, dit gedrag is ongezond en uitputtend voor het popje. Haal na 30 dagen dan ook om de dag een eitje weg. Zodra de eitjes weg zijn, haal daarna pas haar nestje weg en probeer je papegaai af te leiden door leuk speelgoed in de kooi op te hangen, en als ze tam is, iets met haar te ondernemen. Sommige popjes zijn heel gevoelig, kijk goed naar je vogel en naar wat ze nodig heeft.
Zodra de hormonen weer afnemen, zal de papegaai de rui in gaan. De papegaai kan hierdoor nog wat prikkelbaar en onrustig van worden, de rui kost namelijk ook veel energie en je papegaai kan hierdoor soms wat gaan afvallen. Houd hier ook weer rekening mee kwa voeding (aanbod aan vetten bijvoorbeeld van noten).