Een goede hygiëne

“Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen en handelingswijzen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven door ziekteverwekkers uit de buurt te houden” aldus Wikipedia.  Dat betekend dus dat zowel wijzelf als onze vogels een zo schoon mogelijke leefomgeving nodig hebben.

In de natuur hebben papegaaien altijd wel schoon water en vers voedsel voor handen en leven zij niet waar zij zich ontlasten en komen daardoor niet constant in contact met dit vuil. Daarom is het belangrijk dat wij als baasjes een zo hygiënisch mogelijke omgeving voor ze behouden door die regelmatig  goed schoon te maken. Hieronder een beetje een idee van hoe we dit het beste kunnen doen:

Dagelijks:  De leefomgeving van onze vogels hou je schoon door dagelijks aandacht te besteden aan zowel hun kooi als hun speelplekken. Kies een bodembedekking die makkelijk wegneemt zodat er elke dag een schone bodem in de kooi is en alle restanten van fruit of groente weg zijn. Maak elke dag de water en voerbak even schoon met water en appelazijn of afwasmiddel, spoel deze na en vul deze daarna weer, er onstaat een vieze slijmerige laag in de waterbak als je deze alleen even leeggooid en weer vult. Eventueel een 2e set bakjes om te vervangen om de vieze bakjes in de vaatwasser te kunnen wassen is ook een goed idee. Maak takken en stokken dagelijks schoon. De vloer rondom speelplekken maak je tussendoor dagelijks schoon, dit kun je doen met een spray van water en bijvoorbeeld vloerreiniger wat je op de vieze plekken spuit en zo weg veegt, als je niet te lang wacht gaat dit ook veel sneller en makkelijker dan wanneer het vuil opgedroogd is.  Eventueel kun je om de kooien een opvangrand bevestigen om zo het droge vuil en stof op te vangen zodat de vloer redelijk schoon blijft. Maar ook deze moet dan dagelijks even uitgezogen worden.

Wekelijks:  Maak roosters en tralies schoon met water en appelazijn. Zorg dat het speelgoed wat in de kooi hangt nog schoon en veilig genoeg is, en loop zo de hele kooi even na op mogelijke gevaren. Verwijder eventuele droge resten voedsel zoals hulsjes van zaden en dergelijke.

 1x per kwartaal: De kooi en speelplekken zelf even helemaal met de stoomreiniger of hoge druk spuit schoonmaken, zo maak je elk hoekje en kiertje even goed en hygiënisch schoon.

De muren bescherm je eventueel met plexiglas achter de kooi, er is tegenwoordig ook muurverf wat beschermd tegen vuil waardoor je dit makkelijk zou kunnen verwijderen maar ook hier geldt wacht niet te lang met schoonmaken en zorg dat je dit even naloopt.

Een goede luchtreiniger om het stof op te vangen vind ik persoonlijk ook een aanrader, een schonere lucht is uiteindelijk voor zowel ons als de papegaaien veel gezonder.

Voor vogels geldt uiteraard ook een stukje hygiëne in de zin van regelmatig in bad kunnen en de nagels en snavel netjes houden, zorg dat deze niet te lang worden en ga indien nodig langs een vogelarts om deze bij te werken.

 

 

 

Translate »
error: Content is protected !!