Een goede hygiëne

Hygiëne, zoals Wikipedia het beschrijft, omvat alle handelingen en gewoonten die ervoor zorgen dat zowel mensen als dieren gezond blijven door ziekteverwekkers op afstand te houden. Dit betekent dat zowel wijzelf als onze gevleugelde vrienden een schone leefomgeving nodig hebben.

In de natuur hebben papegaaien altijd toegang tot vers voedsel en schoon water, en vermijden ze plaatsen waar ze hun behoefte doen, waardoor ze niet voortdurend in aanraking komen met vuil. Daarom is het van essentieel belang dat wij als verzorgers ervoor zorgen dat hun omgeving zo hygiënisch mogelijk blijft door regelmatig grondig schoon te maken. Hier zijn wat richtlijnen over hoe we dit het beste kunnen aanpakken:

Dagelijks: Het is belangrijk om dagelijks aandacht te besteden aan zowel de kooi als de speelplekken van onze vogels. Gebruik een bodembedekking die gemakkelijk te vervangen is, zodat de kooi dagelijks kan worden schoongemaakt. Reinig de water- en voerbakjes dagelijks met water en appelazijn of afwasmiddel, spoel ze af en vul ze vervolgens weer bij. Het is belangrijk om ze grondig schoon te maken om te voorkomen dat er een slijmerige laag ontstaat. Het is ook een goed idee om een reserve set bakjes te hebben, zodat de gebruikte bakjes in de vaatwasser kunnen. Maak dagelijks takken en stokken schoon. Reinig de vloer rondom de speelplekken regelmatig met een spray van water en vloerreiniger om vuil te verwijderen. Het is veel gemakkelijker om dit te doen voordat het vuil is opgedroogd. Het kan ook handig zijn om een opvangrand rondom de kooi te plaatsen om vuil op te vangen.

Wekelijks: Maak de roosters en tralies schoon met water en appelazijn. Controleer het speelgoed in de kooi en zorg ervoor dat het schoon en veilig is. Verwijder eventuele restjes voedsel, zoals zaadhulzen.

Eens per kwartaal: Maak de kooi en speelplekken grondig schoon met een stoomreiniger of hogedrukreiniger om elk hoekje en gaatje hygiënisch schoon te maken.

Optioneel: Bescherm de muren achter de kooi met plexiglas of gebruik vuilafstotende muurverf. Een goede luchtreiniger kan ook helpen om stof op te vangen en de luchtkwaliteit te verbeteren, wat zowel voor ons als voor onze papegaaien gezonder is.

Voor vogels is het ook belangrijk om regelmatig te kunnen badderen en de nagels en snavel bij te houden. Zorg ervoor dat deze niet te lang worden en ga indien nodig naar een vogelarts om ze te laten verzorgen.

Translate »
error: Content is protected !!