Gedrag

Ongewenst of gewenst gedrag, voor ons als mens tegenover de papegaai soms een moeilijke kwestie omdat hetgeen wij als ongewenst gedrag zien, voor de papegaai vaak natuurlijk gedrag is.

Slopen is hier een mooi voorbeeld van, natuurlijk willen we niet dat de papegaai onze spullen kapot maken maar het slopen van speelgoed wat wij ze aanbieden is daarom wel gewenst. Geef de vogel genoeg te slopen wat ook echt kapot mag en veilig is voor de papegaai. Er zijn veel soorten en maten speelgoed te verkrijgen die dit natuurlijke gedrag stimuleren. Het knagen is namelijk nodig om de snavel op lengte te houden. Verveling is vaak een reden om onze spullen kapot te maken, of te gaan plukken.

Schreeuwen is net zo’n voorbeeld voor ongewenst gedrag voor ons, maar is vaak wel degelijk natuurlijk gedrag, het overmatig schreeuwen is uiteraard niet gewoon, en kan dwangmatig worden.

Papegaaien zijn groepsdieren die op bepaalde tijdstippen van de dag geluid maken, om contact te maken met de groep. Dit zal hij ook doen zodra je bijvoorbeeld even uit het zicht verdwijnt. Geef even een reactie in de vorm van een geluidje om te laten weten dat je er nog bent. Ga niet schreeuwen als de papegaai schreeuwt. Dit is vaak aanleiding tot een gezellige schreeuwpartij die van kwaad tot erger kan leiden. Het beste is de vogel aandacht te geven zodra deze niet schreeuwt zo leert de papegaai als ik rustig ben levert me dat iets op. Namelijk aandacht! Fluiten daarentegen is natuurlijk hartstikke gezellig en zou dan ook prima gezellig samen moeten kunnen en geeft hetzelfde gewenste effect.

Agressie is ook een veelvoorkomend probleem en een reden om een vogel niet meer uit zijn kooi te halen. Dit wordt vaak op de verkeerde manier aangepakt, en zorgt er vaak voor dat wij als eigenaar bang worden en zoals gezegd niks meer met de papegaai ondernemen. Hierdoor wordt de vogel steeds minder tam en zal de interesse in de papegaai verdwijnen. Let er op dat je de juiste aanpak hanteert en kijk ook naar de mogelijke oorzaak van de agressie, is het hormonaal? Heeft de vogel ongemak of zelfs pijn? Zo zijn er verschillende factoren die meespelen en goed moeten worden bekeken voor je een methode uitprobeert dit gedrag te onderdrukken. Veelal worden er de verkeerde tips gegeven om de vogel “de baas ” te zijn en kan dit bepalend zijn voor de band tussen papegaai en eigenaar.

Heel belangrijk te onthouden is: geef je papegaai genoeg rust en regelmaat. Dit is beide erg effectief wat betreft het gedrag van de vogel. Wat inhoudt: 12 uur per dag slaap in een donkere ruimte/onder een doek.

Translate »
error: Content is protected !!