Papegaaien en het gevaar van menselijk speeksel….

Door Diane

Heel wat jaren geleden… (Toen ikzelf nog niet voldoende op de hoogte was van het houden van papegaaien) was er een klein bonte boer meisje genaamd Yara.

Baby Yara op haar schommel

Zij kwam als vriendinnetje voor onze Meyers papegaai Reza bij ons wonen… van dezelfde papegaaienwinkel.
Met veel zelfvertrouwen begonnen wij aan het leven met haar in ons “gezinnetje”.
Yara was zelfstandig en net oud genoeg om bij ons te komen wonen.
Ze had een eigen kooi met haar eigen speelgoed, kreeg gezond eten, en was inmiddels vriendjes geworden met Reza toen het noodlot toesloeg…

Yara en Reza

Yara werd van de een op de andere dag doodziek… wilde niet eten… zat bol… foute boel dus!
We zijn toen direct met haar naar de Universiteit van Utrecht gegaan om haar te laten nakijken.
Hier bleek dat zij een bacterie had opgelopen die heel hardnekkig was en alleen met speciaal te bestellen en zeer dure medicatie zou kunnen worden verholpen.
De dagen die we moesten wachten op de medicatie ging Yara zienderogen achteruit en we keken machteloos toe.
Totdat we het telefoontje kregen!
Yara haar medicijn was binnengekomen en kon worden opgehaald voor de eerste tijd. De rest van de medicatie bleef daar totdat we weer nodig hadden.
Gelukkig eindelijk aan de gang met de juiste medicijnen! Maar helaas na 1 dosering gegeven te hebben stierf Yara in mijn handen en raakte we ons mooie kleine meisje kwijt.
Hoe kon dit gebeuren? Wat hadden we verkeerd gedaan?

Na een tijdje wisten we het! We hadden Yara wel eens uit onze mond wat laten pakken, een stukje appel of banaan, niet wetende dat dit levensgevaarlijk is voor onze vogels!
Speeksel van mensen of andere dieren is een grote bacterie bron die onze papegaaien niet kunnen afbreken en waar ze doodziek van kunnen worden.
Waarom wisten wij dit niet? Waarom hadden wij haar dit aangedaan!?
Het is en blijft een groot gemis en een vreselijk gat in mijn hart maar wel een van de grootste lessen die ik heb geleerd in de afgelopen bijna 14 jaar inmiddels.

Laat je papegaai/ vogel niet van jou vork eten, ze niet uit je mond eten of van een stuk happen waar je zelf net van gegeten hebt.
Geef ze hun eigen stuk om te eten, hun eigen vork of lepel om vanaf te eten, geef niks wat gevaarlijk voor ze kan zijn…
Ook al zie je op dat moment niets gebeuren, het gevaar is er wel degelijk en kan ongemerkt al zoveel schade geven aan hun tere lijfjes.

Yara is anderhalf jaar oud geworden

Dit is ook een van de redenen dat ik deze website ben gestart om hopelijk mensen van dit soort situaties op de hoogte te brengen, ze informatie te geven die ik de afgelopen jaren als papegaaieneigenaar heb opgedaan en wegwijs te maken in het leven met papegaaien en wat dit allemaal voor gevaren met zich meebrengt.
Laat Yara een voorbeeld zijn hoe snel het mis kan gaan, en hoe machteloos je bent op het moment dat het te laat is…

Diane
Papegaaieninfo.nl

Meer informatie

3 antwoorden op “Papegaaien en het gevaar van menselijk speeksel….”

  1. Ik heb men kaketoe reeds 7 jaar ik wil graag weten als speeksel gevaarlijk is of dat zoentjes geven dan ook niet mag ? Ik doe het elke dag en tot nu toe nog niks verkeerd gemerkt ..

    1. Hallo Carine, zolang er geen speeksel en dus bacterieen in de snavel van je vogel komen zou dit onschuldig moeten zijn. Een kusje op een dichte snavel is denk ik geen probleem.
      Ga geen eten samen delen bijvoorbeeld, of de vogel uit je mond laten eten. Dit is naast de bacteriën ook niet verstandig ivm partnergedrag en de daarbij behorende problematiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »
error: Content is protected !!