Huisvesting

Om een zo veilig en prettig mogelijke omgeving te creëren voor onze papegaai is het belangrijk goed te kijken naar de huisvesting. De kooi, de inrichting en de hygiëne daarvan, de temperatuur van de omgeving en ook de tijd buiten de kooi op bijvoorbeeld een mooie speelplaats of boom die daarvoor geschikt zijn.

Om te beginnen bij de kooi van de papegaai is het belangrijk te kijken naar het soort vogel en de grootte van de kooi die daarbij past. De papegaai moet zich goed kunnen uitrekken en zijn vleugels kunnen spreiden. Let op de tralieafstand van de kooi zodat deze niet kan ontsnappen. Verder is het eigenlijk hoe groter hoe beter, zeker als de papegaai overdag wat uurtjes in de kooi verblijft tijdens werk. (GEEN RONDE KOOI) Kies voor een kooi met horizontale spijlen, dit is belangrijk voor het kunnen klimmen in de kooi. Daarbij is het hebben van verschillende diktes zitstok erg belangrijk om de pootjes de juiste ondersteuning te geven. Takken van bijvoorbeeld fruitbomen of wilgenbomen zijn hiervoor geschikt. Ook zijn er hele mooie javatakken te koop die heel duurzaam zijn in gebruik. Zorg voor voerbakjes voor zowel droog als “nat voer” en uiteraard de waterbak.

Speelgoed mag uiteraard niet ontbreken in de kooi. Papegaaien zijn gek op het zoeken naar voedsel, hierdoor zijn dan ook verschillende zogenaamde foerageer speeltjes op de markt, als ook leuk sloopspeelgoed van hout, kurk of karton. Wissel ook regelmatig af om de uitdaging zo groot en leuk mogelijk te houden en verveling te voorkomen. Let goed op dat de papegaai niet verstrikt kan raken in touw of onderdelen van speelgoed kan opeten. Katoentouw aan speelgoed is een risico, dit kan niet goed worden verteerd en kan levensgevaarlijk zijn! Verwijder dit en vervang het door bijvoorbeeld hennep of sisal. Er zijn per papegaaisoort verschillende maten speelgoed die geschikt zijn maar het is altijd goed om dagelijks te controleren of er haakjes los zijn, of stukjes loskomen die een gevaar kunnen vormen. Ook roestvorming aan kettinkjes is iets waar goed op gelet moet worden, gebruik daarom het liefst rvs onderdelen. Lees hierover meer in het artikel over veilig en onveilig speelgoed.

Er zijn papegaaien die even moeten wennen aan nieuw speelgoed, hang dit dan niet direct in de kooi maar op een plek waar ze er eerst nog even aan kunnen wennen bijvoorbeeld buiten de kooi. 

Een speelboom is ook iets wat je bijvoorbeeld zelf zou kunnen maken van takken van fruit/wilgen bomen en wat zeker een must is voor de papegaai. Het hout moet echter wel eerst goed gedroogd worden wil dit gebruikt kunnen worden. Denk hierbij ook aan de dikte van de takken dat deze geschikt zijn voor de papegaai. Aankleden met veilig materiaal zoals rvs en hennep/sisal touw met het nodige speelgoed en een mooie speelplek voor je vogel is klaar!

Bij veel papegaaien/dierenwinkels vind je javabomen die wel wat kostbaarder zijn maar heel duurzaam in gebruik.

Het spelen buiten de kooi op een boom kan altijd risico’s geven, laat de papegaai dan ook nooit zonder toezicht buiten de kooi en let op gevaar in de kamer waar deze zich bevind, enkele voorbeelden zijn open ramen, loslopende dieren, kaarsen e.d. Onder het kopje gevaar vind je een overzicht van de meest voorkomende risico’s en gevaren voor de papegaai.

Heel erg belangrijk is de hygiëne van de kooi en speelboom, maak deze regelmatig schoon. Als bodembedekking van de kooi kan met een krantje al volstaan en deze kan dan elke dag even vervangen worden voor een schone bodem, maar er zijn ook opties zoals beukensnippers waarbij je enkel een keer per dag even de nattigheid van voedsel en ontlasting weg hoeft te halen om schimmel te voorkomen, deze bodembedekking hoeft dan wat minder vaak vervangen te worden en is ook een leuke bezigheid voor de papegaai om lekker in te graven.

!Gebruik geen schelpenzand als bodembedekking, het zand stuift, dit is gevaarlijk voor de luchtwegen en de  mogelijk aanwezige metaaldeeltjes kan de papegaai vergiftigen! 

Het gebruik van bijvoorbeeld appelazijn of het middel F10 is een goede manier om de kooi en speelboom goed te ontsmetten. Bij aankoop van een tweedehands kooi is het middel F10 een perfect product om de kooi vrij te maken van mogelijk aanwezige ziektes. Dit risico heb je uiteraard niet bij de aanschaf van een gloednieuwe kooi.

De temperatuur van de kamer waar de papegaai leeft zou ideaal rond de 20 graden Celsius moeten zijn, snachts mag deze ongeveer rond 17 graden Celsius worden. Vogels die buiten in een voliere leven hebben ideaal gezien een nachthok waar ze slapen. In de natuur koelt het ook flink af dus wat dat betreft kunnen ze dat wel hebben.

Let wel op met het naar permanent naar buiten doen van een “binnenvogel”. De temperatuurverschillen zijn ze niet gewend en dit zal dus geleidelijk aan moeten gebeuren.

Naar buiten gaan is voor de papegaai de manier om vitamine D op te nemen, en dus erg belangrijk voor zijn gezondheid. Lees hier meer over onder het kopje: naar buiten.

 

 

Translate »
error: Content is protected !!