Agapornis / Dwergpapegaai

Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Geslacht: Agapornis

Agapornis – Noppie en Zazu

De dwergpapegaaien (Agapornis) zijn een geslacht van papegaaiachtigen uit de familie van de papegaaien van de Oude Wereld (Psittaculidae). De wetenschappelijke naam is gevormd uit het Griekse agapein = liefkozen en ornis = vogel). Van dit geslacht komen uitsluitend in Afrika vertegenwoordigers voor.

In het Engels worden dwergpapegaaien ook wel lovebirds genoemd. Deze benaming heeft te maken met hun aanhankelijke karakter. Ze vormen een erg hechte band met hun partner, gedurende hun hele leven. Deze eigenschap komt ook terug in de naam voor deze vogels in andere landen, zoals in het Duits die Unzertrennlichen en in het Frans les inséparables. Dwergpapegaaien worden voornamelijk in paren gehouden. Ze kunnen ook in hun eentje gehouden worden, maar eisen dagelijks aandacht. Krijgen ze niet genoeg aandacht dan is de kans groot dat de vogel dan zal vereenzamen.

Inhoud
1 Kenmerken
2 Leefwijze
3 Verspreiding en leefgebied
4 Soorten
5 Dwergpapegaaien als huisdier
6 Handopfok in 2014 verboden bij wet in Nederland
7 Externe links

Kenmerken
Dwergpapegaaien zijn ongeveer 13–14 cm groot, hun gewicht bedraagt circa 40-60 gram en ze zijn goed te herkennen aan hun kleine stompe staart. Hierdoor vormen de dwergpapegaaien de kleinste papegaaiensoort ter wereld. Dwergpapegaaien hebben een snavel die relatief groot is vergeleken met de rest van hun lichaam. Dwergpapegaaien zijn er in vele kleuren, alhoewel de meeste groen met rood zijn. Bij gefokte dieren kunnen de kleuren ook gemuteerd zijn. De kleuren kunnen dan ook blauw en geel zijn. Sommige soorten, zoals Agapornis fischeri, Agapornis nigrigenis, Agapornis personatus en Agapornis lilianae, hebben een witte oogrand. Over het algemeen kunnen dwergpapegaaien zo’n 10 tot 16 jaar oud worden.

Agapornis taranta, Agapornis canus en Agapornis pullarius zijn seksueel dimorf. Bij deze soorten is er een duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.

Leefwijze
Dwergpapegaaien leven in kleine groepen en eten hoofdzakelijk fruit, groenten, sommige grassoorten en zaden. De Agapornis eet ook graag vijgen.

Verspreiding en leefgebied
Acht soorten komen van het vasteland van Afrika, van Ethiopië tot in Congo-Kinshasa. De negende soort, Agapornis canus, komt oorspronkelijk uit Madagaskar.

Soorten
Er worden 9 soorten in dit geslacht geplaatst:

Agapornis canus – Grijskopagapornis
Agapornis fischeri – Fischers agapornis
Agapornis lilianae – Nyasa-agapornis
Agapornis nigrigenis – Zwartwangagapornis
Agapornis personatus – Zwartmaskeragapornis
Agapornis pullarius – Roodmaskeragapornis
Agapornis roseicollis – Perzikkopagapornis
Agapornis swindernianus – Zwartkraagagapornis
Agapornis taranta – Zwartvleugelagapornis

Opie – Agapornis

Dwergpapegaaien als huisdier
In tegenstelling tot grotere papegaaiensoorten, die al als huisdier werden gehouden door Alexander de Grote, zijn de dwergpapegaaien pas in de 20e eeuw naar Europa gekomen. Dwergpapegaaien worden tegenwoordig, vanwege de grote vraag, in grote aantallen gekweekt in gevangenschap. Ze zijn gewild vanwege hun kleine formaat, gemakkelijke omgang, en de lage kosten om ze te houden. Tevens hebben ze aanleg om (onder andere door hun nieuwsgierigheid) zeer tam te worden. Doordat ze erg slim zijn, moet de eigenaar ervoor zorgen dat zijn dwergpapegaai genoeg te doen heeft, in en buiten de kooi.

De meest frequent in gevangenschap gehouden dwergpapegaaien zijn Agapornis roseicollis, Agapornis personatus en Agapornis fischeri. De eerstgenoemde soorten zijn in zeer veel (ongeveer 60) verschillende kleurmutaties beschikbaar.

De overige soorten zijn minder eenvoudig verkrijgbaar en niet altijd even makkelijk om als huisdier te houden.

Handopfok in 2014 verboden bij wet in Nederland
Sinds 1 juli 2014 is het in Nederland verboden om jonge papegaaiachtigen vroegtijdig te scheiden van hun ouders. Die regelgeving verbiedt papegaaien en parkieten met de hand groot te brengen. De jonge vogels mogen niet van de ouders gescheiden worden voordat de jonge vogels minimaal volledig zelfstandig kunnen eten.

Bronnen, noten en/of referenties
Gill, F., Wright, M. & Donsker, D. (2010). IOC World Bird Names (version 2.6). (en)
Bijlage I. als bedoeld in artikel 1.20 van het Besluit houders van dieren. Wet- en regelgeving op overheid.nl. Geraadpleegd op 23 februari 2015.

Bron: Wikipedia

Agapornis Opie door Roz-parrots

Agapornis Opie

Opie, is een agapornis man van 6 jaar oud. 
Agapornissen zijn kleine druktemakers, houden enorm van spelen, klimmen, snipperen etc. Speeltjes wat ze lekker kunnen slopen vinden ze geweldig! Denk aan papier, kurk, hout etc. 
Het advies is wel om ze van jongs af aan te houden, een oudere agapornis is namelijk uit ervaring moeilijker tam te krijgen dan een jonge agapornis. Als je er van jongs af aan veel mee bezig bent, zijn ze vrij goed tam te krijgen. Maar vergeet niet ook zij willen wel een bijten! Opie is een heel vrolijk beestje, en zeker om mee te beginnen zijn agapornissen leuke huiskamer vogels. 

Natuurlijk wil ik bij elke vogelsoort meegeven, niet alleen die van mij. Dat mensen zich echt goed moeten inlezen. Goed voorbereiden, en zich laten adviseren over het soort. Want het is belangrijk dat er gekeken wordt welke vogel er bij jouw past. 

Vogels zijn geen speelgoed, als je een vogel aanschaft neem je alle voordelen maar ook nadelen voor lief. En neem je de volledige verantwoordelijkheid. (Goed voer, juiste huisvesting, goede verzorging en alle overige kosten etc) Zoals elke vogel kan een papegaai ook af en toe bijten, schreeuwen/luidruchtig zijn etc. Als je, je namelijk niet goed voorbereid en je onderschat de situatie kunnen er gedrags problemen ontstaan en dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is een goede opvoeding zo belangrijk! 

Koop daarom je vogel waar je weet dat je goed advies krijgt, maar ook een gezonde eventueel geteste vogel koopt om problemen in de toekomst te voorkomen. 
Uit eigen ervaring zie ik zo vaak dat het houden van papegaaien onderschat wordt, en uiteindelijk is de vogel er de dupe van. Dus weet waar je aan begint, en lees je aub goed in! Want elke vogel is anders! 

Translate »
error: Content is protected !!