Blauwkeel ara

IUCN-status: Kritiek (2016)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Ara (Ara’s)
Soort:Ara glaucogularis

Blauwkeel ara
foto: totaalfotografie

De blauwkeelara (Ara glaucogularis soms aangeduid als Ara caninde maar dit is een synoniem: voor Ara ararauna) is een vogel van de familie der Psittacidae (papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld). Het is een ernstig bedreigde vogelsoort die voorkomt in Bolivia.

Inhoud
1 Uiterlijk
2 Leefgebied
3 Voortplanting
4 Geluid
5 Status

Uiterlijk
De blauwkeelara is ongeveer 75 tot 85 centimeter groot (incl. de staartveren). De vogel bereikt een gewicht van ongeveer 750 gram. De vogel heeft felle kleuren met turkoois blauwe vleugels en staart. De onderkant van de staart, buik en borst zijn met een uitloop naar de wangen geel van kleur. De naakte huid rondom de ogen is wit van kleur met smalle lijne van kleine donkerblauwe veren. De keel is blauw van kleur. De krachtige grote snavel is zwart. Mannetjes en vrouwtjes hebben hetzelfde verenkleed. De irissen van volwassen vogels zijn grijsgeel van kleur terwijl de jonge ara’s nog bruine irissen hebben. Qua uiterlijk lijkt deze vogel enorm veel op de blauwgele ara. Echter is bij deze laatstgenoemde ara de keel niet blauw maar zwart van kleur, is het voorhoofd groen gekleurd en is de lichte naakte huid rondom de ogen groter.

Leefgebied
Deze ara soort is endemisch tot een klein gebied in het noordelijke deel van centraal Bolivia. Dit gebied staat bekend als Los Llano de Moxos, onderdeel van de Beni Savannas. Hij leeft in de meer open gebieden en nestelt en overnacht in ‘eilanden’ van palmbomen in deze gebieden.

Voortplanting
De vogel maakt gebruik van nestholtes in palmbomen. Het broedseizoen loopt van rondom december tot en met april.

Geluid
De vogel is vrij luidruchtig. Hij heeft een lange hoge schele schreeuw. Bij dreigend gevaar neemt geluidvolume toe.

Status
De blauwkeelara is een van ‘s werelds meest zeldzame papegaaiensoorten.Naar schatting leefden er in 2012 nog tussen de 110 tot 130 exemplaren in het wild. De grootste bedreiging blijft de illegale handel in exotische dieren en het verdwijnen van leefgebied door het kappen van bomen en de omzetting van palmbos in weidegronden. Door het kappen van oude bomen zijn ook de mogelijke nestelplaatsen in aantal afgenomen. De vogels moeten voor hun nesten concurreren met andere holenbroeders zoals toekans en grote soorten spechten. Daarom staat deze ara als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1] In de dierentuinen zijn rondom de 80 broedparen aanwezig (2003).

Bronnen, noten en/of referenties
a b (en) Blauwkeelara op de IUCN Red List of Threatened Species.

Bron: Wikipedia

Blauwkeel ara – Bandhu

Eigenaar Ilonka over blauwkeel ara Bandhu

Bandhu is nog een jonge vogel hij word 1 juli pas 1 jaar waardoor zijn gedrag best nog kan veranderen.
Bandhu en zijn zusje Kiki (die bij vrienden van ons zit) extreem lieve vogels voor degene die zij hebben uitgekozen. Al als baby kozen ze heel duidelijk voor een persoon, waar ik bij de andere ara’s nu pas (de oudste is bijna drie) begin te merken dat ze een voorkeur hebben was dit bij baby Bandhu al na een paar weekjes zo duidelijk dat hij ook echt bijt naar alle anderen. Daarbij is het dan ook niet een zacht baby bijtje maar stond er regelmatig een snavel in de hand of vinger van mijn partner. Gelukkig willen ze graag leren en geprezen worden zodat mijn partner hem inmiddels wel uit de volière kan halen enzo. Behalve dat hij echt extreem knuffelig is voor mij is het ook een onzeker mannetje, alle nieuwe situaties zijn eng maar met rust en kalmte van mij uit overwint hij wel snel situaties en dan is het echt een baasje. Verder is het een echte Houdini waar de andere ara’s nooit ergens ontsnapten maakt hij er een hobby van overal uit te komen en hangslotje is dan ook echt nodig. Verder is het een ontzettend bezig bijtje hij speelt heel erg graag waarbij alles kapot moet. Hij weet precies wat hij wil en ook als hij weet dat iets niet mag zal hij elke dag opnieuw proberen om te kijken of het dan wel lukt. Als hij bemerkt dat het echt niet mag kan hij goed boos worden en ook net even zijn snavel in je handen willen zetten. Hij heeft zijn snavel vaker in mijn handen gezet dan de andere vogels ( 6 stuks) bij elkaar. Maar hij maakt alles goed door tegen je aan te liggen om gekriebeld te worden als je niet uitkijkt zit je rustig een paar uur met hem op schoot, waarbij hij dan ook geen kattenkwaad uithaalt want de knuffels zijn nog altijd beter. Daarbij is Bandhu opgeleid tot freeflight vogel, wat daarbij vooral opvalt is de wendbaarheid en de gekke capriolen die hij uithaalt in de lucht. Hij vliegt extreem graag en durfde al ontzettend snel echt grote rondjes te maken, waarbij hij op de derde dag al uit het zicht ging door achter ons huis door te vliegen. Wat echter echt niet nodig was daar we de velden voor ons huis hebben en wij daar dan ook stonden, maar hij zocht gewoon heel snel uitdaging door hoogtes enzo op te zoeken.

Translate »
error: Content is protected !!