Blauwoog kaketoe

IUCN-status: Kwetsbaar(2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Geslacht: Cacatua
Soort: Cacatua ophthalmica

De blauwoogkaketoe (Cacatua ophthalmica) is een vogel uit de familie Cacatuidae (kaketoes).

Inhoud
1 Kenmerken
2 Leefomgeving
3 Gedrag
4 Voedsel

Kenmerken
Het is een grote, ongeveer 50 cm lange, voornamelijk witte kaketoe met een erectiele gele en witte kuif, een zwarte snavel, donker grijze poten, en een lichtblauwe rand rond elk oog. Aan deze laatste uiterlijke kenmerk heeft de vogel zijn naam te danken.
Beide geslachten lijken erg op elkaar. Sommige mannetjes hebben een donkerbruine iris en sommige vrouwtjes hebben een roodachtig bruine iris, maar dit kleine verschil kan niet altijd betrouwbaar zijn als een geslachtsindicator. De vogel kan worden verward met de kleine geelkuifkaketoe en de grote geelkuifkaketoe, maar heeft een meer afgeronde kuif met meer wit naar het voorste deel, en een helderder blauwe oog-ring.

Leefomgeving
De blauwoogkaketoe is endemisch voor het gebied Nieuw-Brittannië in Papoea-Nieuw-Guinea. De vogel wordt aangetroffen in primaire en secondaire regenwouden tot op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Ze zijn echter het meest te vinden in tropische laaglandregenwouden.

Gedrag
Over het sociale gedrag van de vogels is nog niet zoveel bekend. De vogels worden het meest waargenomen tijdens hun vlucht welke varieert van het actief vliegen tot zweefvliegen. Men vermoedt dat de dieren voornamelijk leven in paren tot in groepen van maximaal 20 exemplaren. Over de voortplanting is vooralsnog geen informatie voorhanden.

Voedsel
Het voedsel van de blauwoogkaketoe is voornamelijk vegetarisch en bestaat uit vruchten, bessen, zaden en noten. Het dieet wordt af en toe aangevuld met kleinere insecten en larven.

Bronnen, noten en/of referenties
↑ (en) Blauwoogkaketoe op de IUCN Red List of Threatened Species.

Bron: Wikipedia

Translate »
error: Content is protected !!