Citroenkuif kaketoe

Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Onderfamilie: Cacatuinae
Geslacht: Cacatua
Soort: Cacatua sulphurea
Ondersoort: Cacatua sulphurea citrinocristata

De Citroenkuifkaketoe (Cacatua sulphurea citrinocristata) is een vogel uit de orde der papegaaiachtigen en de familie der kaketoes. Hij is een ondersoort van de Kleine geelkuifkaketoe (Cacatua sulphurea).

Inhoud
1 Uiterlijk
2 Leefgebied
3 Voedsel
4 Status
5 In gevangenschap

Uiterlijk
De citroenkuifkaketoe is de kleinste ondersoort van de kleine geelkuifkakatoes. Qua uiterlijk is de vogel gelijk aan de kleine geelkuifkaketoe maar is de kuif en het vlek op de oor lichtoranje van kleur. De poten en de grote krachtige snavel zijn donkergrijs van kleur. De onderzijde van de vleugels en staart zijn vaalgeel gekleurd. De iris is donkerbruin. De oogring is wit.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]
De vogel is endemisch in Indonesië op het eiland Soemba en de Kleine Soenda-eilanden. Hij geeft de voorkeur aan bosrijke en gecultiveerde omgevingen.

Voedsel
De vogel is overwegend vegetarisch. Het menu bestaat uit zaden, bessen, vruchten, noten en kruiden aangevuld met insecten en larven.

Status
Ook deze ondersoort wordt ernstig met uitsterven bedreigd. De sterke afname van de populatie heeft met name te maken met het verlies van leefgebied en de illegale vogelhandel. Al in 1993 werden van deze soort nog minder dan 2.000 exemplaren in het wild geteld. Deze vogel is opgenomen op Bijlage I van CITES.

In gevangenschap
Deze kaketoe soort is populair in gevangenschap. Met de hand opgevoede vogels staan bekend om hun sociale en vriendelijke karakter. Net zoals de meeste kaketoes kunnen ze erg luidruchtig zijn. De vogels zijn niet erg goed in het imiteren van geluiden van mensen. Wel leren ze snel trucjes en zijn ze eenvoudig te trainen. De citroenkuifkaketoe heeft behoefte aan erg veel aandacht en afleiding.

Bron: Wikipedia

Translate »
error: Content is protected !!