Diadeem amazone

IUCN-status: Bedreigd (2017)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Amazona (Amazonepapegaaien)
Soort: Amazona diadema

De diadeemamazone (Amazona diadema) is een amazonepapegaai uit de familie Psittacidae (papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld). De vogel werd in 1824 door Johann Baptist von Spix als aparte soort, als Psittacus diadema beschreven.

Kenmerken
De vogel is 31 tot 35 cm lang en lijkt sterk op de ondersoort A. a. salvini van de geelwangamazone (A. autumnalis) en werd vroeger ook als ondersoort beschouwd.

Verspreiding en leefgebied
Deze soort komt voor in Noordwest-Brazilië. Het leefgebied is groenblijvend regenwoud of bosgebieden waar nog wat hoge bomen staan. De vogels eten voornamelijke vruchten. Een bedreiging vormt de grootschalige ontbossing van het Amazonegebied waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in weidegrond ten behoeve van veeteelt of de teelt van soja en waardoor het gebied gemakkelijk toegankelijk wordt voor vogelvangers. Daarom staat de soort als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN

Bronnen, noten en/of referenties
a b (en) Diadeemamazone op de IUCN Red List of Threatened Species.
↑ (en) del Hoyo, J. et al. Diademed Amazon (Amazona diadema). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/467501 on 24 February 2019).

Bron: Wikipedia

Translate »
error: Content is protected !!