Geelvleugel ara

IUCN-status: Niet bedreigd (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Ara (ara’s)
Soort: Ara macao

Geelvleugel ara – Shaggy

De geelvleugelara of (in Suriname) bokraaf (Ara macao) is een papegaaiachtige uit de familie papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld (Psittacidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Psittacus macao in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Het is de nationale vogel van Honduras.

Inhoud
1 Kenmerken
2 Verspreiding en leefgebied
3 Gevangenschap
4 Status
5 Externe links

Kenmerken
Het bontgekleurde vederkleed bevat veel geel, rood en blauw en iets groen. Kenmerkend is het zwartwitte deel van de snavel en de bleke, onbevederde wangen. De vogel heeft een lengte van 90 cm.

Verspreiding en leefgebied
De soort leeft in de groenblijvende bossen in de Amerikaanse tropische regenwouden, van Mexico tot aan het Amazoneregenwoud van Peru en Brazilië. De papegaai komt voor van laaglanden op zeeniveau tot een hoogte van 500 meter boven zeeniveau. Vroeger kwam de soort tot een hoogte van 1000 meter voor, maar de geelvleugelara is in aantal en verspreidingsgebied sterk teruggedrongen. Oorzaken zijn van antropologische aard, voorbeelden zijn de vernietiging van het biotoop en het verzamelen van exemplaren voor de handel in exotische dieren. De vogel komt nog steeds voor op het eiland van het Nationaal Park Coiba (Panama).
De soort telt 2 ondersoorten:
A. m. macao – van Costa Rica tot Bolivia en centraal Brazilië.
A. m. cyanopterus Wiedenfeld, 1995 – van zuidoostelijk Mexico tot Nicaragua.

Gevangenschap
Als huisdier zijn de geelvleugelara’s dure, lawaaierige en veeleisende kooidieren. Voordelen zijn dat ze, eenmaal handtam, prettig in de omgang en aanhankelijk zijn, ze kunnen soms leren spreken. In gevangenschap wordt deze papegaai ook wel gekruist met andere soorten, met als doel nieuwe kruisingen (hybriden) voort te brengen. Wanneer de geelvleugelara met de blauwgele ara wordt gekruist, ontstaat er de ‘catalina macaw’; in een kruising met de groenvleugelara ontstaat de ‘ruby macaw’.

Status
In de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten (CITES) wordt de vogel onder “bijlage 1” geclassificeerd: “Er worden geen soorten meer uit het wild gehaald om te worden uitgevoerd als de soort met uitsterven bedreigd wordt.” Dit wordt ook wel de rode lijst genoemd.

Referenties en voetnoten
↑ (en) Geelvleugelara op de IUCN Red List of Threatened Species.
↑ Linnaeus, C. (1758). Systema naturae ed. 10: 96
↑ (en) United Nations Environment Programme World Conservation Monitoring Centre

Bron: Wikipedia


eigenaresse Marja over de geelvleugel

De geelvleugel is niet qua karakter te vergelijken met andere soorten. Het is een dominante vogel die zijn territorium opeist in een groep. Hier moet je wel rekening mee houden mocht je meerdere ara’s willen houden. De geelvleugel staat t dichtst bij de natuur dwz het is niet een ara die erg aanhankelijk is en bijna prater. Daarin tegen heeft hij een groot zelfvertrouwen en is nergens bang voor.

Translate »
error: Content is protected !!