Molukken kaketoe

IUCN-status: Kwetsbaar (2013)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Onderfamilie: Cacatuinae
Geslacht: Cacatua
Soort: Cacatua moluccensis

De molukkenkaketoe (Cacatua moluccensis) behoort tot de papegaaiachtigen. De vogel dankt zijn naam aan de Molukken, het enige gebied waar hij voorkomt en dan vooral in de zuidelijk gelegen delen.

Kenmerken
Het is een ongeveer 53 cm grote vogel met een zalmroze tot bijna wit verenkleed, een oranje tot bijna rode kuif en donkergrijze poten en snavel. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de onderlinge kleurverschillen.

Leefwijze
Molukkenkaketoes zijn net als andere papegaaiachtigen zeer sociale dieren die zich binden aan een vaste partner. Ze leven van zaden en vruchten. Bij agressie en opwinding zetten de vogels hun oranje kuif rechtop om er imponerend uit te zien. De molukkenkaketoes zijn moeilijk te houden als huisdier omdat ze erg luidruchtig zijn. Ze hebben veel plaats nodig. Vele mensen hebben een binnenvolière op maat laten maken voor hun Molukkenkaketoe.
Deze vogelsoort kan wel erg luidruchtig en vernielzuchtig zijn. Een ruim verblijf met speelgoed, stokken om op te knagen en veel aandacht zijn noodzakelijk voor het succesvol houden van deze soort. Net als veel andere papegaaiachtigen kan de molukkenkaketoe leren praten.

Bronnen, noten en/of referenties
↑ (en) Molukkenkaketoe op de IUCN Red List of Threatened Species

Bron: Wikipedia

Translate »
error: Content is protected !!