Pruimekop parkiet

IUCN-status: Niet bedreigd (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Geslacht: Psittacula
Soort: Psittacula cyanocephala

De pruimekopparkiet (Psittacula cyanocephala) is een vogel uit de familie van de papegaaien afkomstig uit Zuid- en Oost-Azië, voornamelijk India en Sri Lanka.

Uiterlijk
De kleur van de kop van het mannetje is roodachtig/paars met een zwarte aftekening en van het vrouwtje blauwgrijs met een gele aftekening. De kleuren lijken op die van een pruim. De bovenzijde en de vleugels zijn groen, de onderzijde is geelgroen. De lange staart is blauw met een gele punt. Een volwassen mannetje is herkenbaar aan een rode schoudervlek. De totale lengte van kop tot staart van de pruimekopparkiet is ongeveer 35 tot 37 centimeter.

Verzorging
Het is vooral buiten de broedperiode een verdraagzame vogel, die goed in een volière gehouden kan worden samen met andere soorten. Tijdens de broed kunnen ze beter in koppels gehouden worden. Zijn menu bestaat uit haver, hennep, kanariezaad, gekiemd graan en veel groenvoer.
Als deze vogels worden gekocht in een koppel dient eerst de pop (vrouwtje) een half uur alleen in de kooi te zitten en vervolgens moet het mannetje erbij worden gezet. Het vrouwtje moet namelijk de baas zijn in de kooi omdat de kans dat ze dan gaan broeden groter is.

Bronnen, noten en/of referenties
↑ (en) Pruimekopparkiet op de IUCN Red List of Threatened Species.

Bron: Wikipedia

Translate »
error: Content is protected !!