Rose kaketoe

IUCN-status: Niet bedreigd (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Geslacht: Eolophus
Soort: Eolophus roseicapilla

Ziggy – Rose kaketoe

De roze kaketoe (Eolophus roseicapilla) ook wel rose kaketoe of rosé kaketoe genoemd (en: Galah) is een van de meest voorkomende en verspreide kaketoesoorten in Australië.

Inhoud
1 Kenmerken
2 Leefwijze
3 Voortplanting
4 Verspreiding en leefgebied
5 Ondersoorten
6 Status
7 De roze kaketoe als huisdier

Kenmerken
De soort kan een lengte bereiken van 35 cm en weegt rond de 300 tot 350 gram. Deze papegaaiachtige heeft een kenmerkend verenkleed. Een grijs gekleurde rug en staart. Een roze buik, borst en kop met een lichtroze kuif.

Leefwijze
Zijn natuurlijk voedsel bestaat voornamelijk uit zaden, wortels, mossen en vruchten.

Voortplanting
Kaketoes blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Ze broeden gezamenlijk op het nest. Welke meestal in een holte in een boom wordt gemaakt. Het legsel bestaat meestal uit 2-5 eieren. De eieren komen uit na ongeveer 25 dagen. Na ongeveer 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig. Na 3 jaar zijn de vogels geslachtsrijp.

Verspreiding en leefgebied
De roze kaketoe is een vogel die endemisch voorkomt in Australië. Hier leven ze in grote groepen, of in paren en in gezinsverband. Het is een vogel van open landschappen met her en der bomen, een typische cultuurvolger die een voorkeur heeft voor gebieden met akkers, weilanden en zelfs sportvelden en stadsparken.

Ondersoorten
Van de roze kaketoe zijn er 3 ondersoorten:

E. r. albiceps: van het oostelijke deel van Centraal-en oostelijk Australië tot Tasmanië.
E. r. kuhli: noordelijk Australië.
E. r. roseicapilla: westelijk en het westelijke deel van Centraal-Australië.
Status
De roze kaketoe heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar neemt nog steeds toe. Om deze redenen staat deze kaketoe als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

De roze kaketoe als huisdier
De roze kaketoe wordt ook gefokt om te houden als huisdier. Over het houden van deze vogel moet niet te licht worden gedacht. Ze zijn zeer sociaal. Kunnen in gevangenschap onder goede omstandigheden wel 60 jaar worden. Ze vragen veel geduld en zorg, maar bij een goede verzorging valt het luidruchtig zijn wel mee. Als men ze veel aandacht geeft, worden ze ook steeds rustiger. Ze kunnen enkele woordjes leren spreken. Mannetjes zijn iets betere sprekers dan vrouwtjes.

Bronnen, noten en/of referenties
(en) Roze kaketoe op de IUCN Red List of Threatened Species.

Bron: Wikipedia

Ziggy de rośe kaketoe door Roz-parrots

Rosé kaketoe Ziggy

Ziggy is een rosé kaketoe man van inmiddels 3 jaar oud.
Rosé’s zijn echte drukte makers, en moeten qua het houden in gevangenschap zeker niet onderschat worden! 

Ziggy heeft een heel leuk karakter, hij is erg sociaal, houdt van kletsen en spelen, en is een allemans vriend.
Maar hij kan soms ook best fel zijn.
Het zijn soms net pubers, wat meer uitdagen, schreeuwen en bijten etc.
Ook dit hoort erbij. Vocaal qua schreeuwen moet je ze dus niet onderschatten, want ze kunnen erg luidruchtig zijn.
Een goede opvoeding is dan ook van belang, ze moeten hun grenzen weten! Want deze roze druktemakers, zijn zo slim! 
Als je ze goed opvoedt heb je een maatje voor het leven! 

Natuurlijk wil ik bij elke vogelsoort meegeven, niet alleen die van mij. Dat mensen zich echt goed moeten inlezen. Goed voorbereiden, en zich laten adviseren over het soort. Want het is belangrijk dat er gekeken wordt welke vogel er bij jouw past.

Vogels zijn geen speelgoed, als je een vogel aanschaft neem je alle voordelen maar ook nadelen voor lief. En neem je de volledige verantwoordelijkheid. (Goed voer, juiste huisvesting, goede verzorging en alle overige kosten etc) Zoals elke vogel kan een papegaai ook af en toe bijten, schreeuwen/luidruchtig zijn etc. Als je, je namelijk niet goed voorbereid en je onderschat de situatie kunnen er gedrags problemen ontstaan en dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is een goede opvoeding zo belangrijk!

Koop daarom je vogel waar je weet dat je goed advies krijgt, maar ook een gezonde eventueel geteste vogel koopt om problemen in de toekomst te voorkomen.
Uit eigen ervaring zie ik zo vaak dat het houden van papegaaien onderschat wordt, en uiteindelijk is de vogel er de dupe van. Dus weet waar je aan begint, en lees je aub goed in! Want elke vogel is anders!

Translate »
error: Content is protected !!