Witkuif kaketoe

UCN-status: Bedreigd (2017)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Onderfamilie: Cacatuinae
Geslacht: Cacatua
Soort: Cacatua alba

Quincy – witkuif kaketoe

De witte kaketoe of witkuifkaketoe (Cacatua alba) is een vogel behorende tot de familie van de kaketoes (Cacatuidae).

Inhoud
1 Kenmerken
2 Verspreiding en leefgebied
3 Status als kwetsbare diersoort
4 Externe link

Kenmerken
Deze 46 cm grote vogel is hoofdzakelijk wit van kleur. Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is gering. De iris van het mannetje is nagenoeg zwart terwijl dat van het vrouwtje roodbruin is. Ook de kop en de snavel van het vrouwtje is iets kleiner dan dat van het mannetje.

Verspreiding en leefgebied
De leefgebieden van de witte kaketoe is op een aantal eilanden in Indonesië zoals Halmahera, Batjan en Obi. Verder komen ze voor op Ternate en Tidore. Ze houden zich op in wouden, open bosgebieden, mangroven- en moerasgebieden, paarsgewijs of in kleine groepen van drie tot tien vogels. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit zaden, vruchten, bessen en bloesem.

Status als kwetsbare diersoort
De witte kaketoe wordt nog veel gevangen voor de handel in kooivogels. In 1991 werd geschat dat ongeveer 6.600 vogels uit het wild werden gevangen en dit was mogelijk een veel (75%) te lage schatting. De hoeveelheid vogels die op die manier aan de wilde populaties wordt onttrokken is te hoog. Hoewel in sommige delen van het leefgebied het bos nog redelijk intact blijft, zijn ook in andere delen van het leefgebied houtkapactiviteiten een bedreiging voor het voortbestaan. Mede omdat deze activiteiten de toegankelijkheid van het bos gemakkelijker maken voor vogelvangers. Daarom staat de witte kaketoe als “kwetsbaar” op de internationale rode lijst.

Bronnen, noten en/of referenties
Adri van Kooten, Papegaaien en parkieten – Handboek en naslagwerk ISBN 9789058212771
(en) Witte kaketoe op de IUCN Red List of Threatened Species.
Charlotte Uhlenbroek (2008) – Animal Life, Tirion Uitgevers BV, Baarn. ISBN 978-90-5210-774-5
Externe link
Witte kaketoe in Onze vogels in huis en tuin (deel 1) van J.G. Keulemans (1869) op de klein Wikisource logootje Nederlandstalige Wikisource (Keulemans noemt de soort “Witkuif-kakatoe” Cacatua cristata)

Bron: Wikipedia

Het verhaal van eigenaresse Wendy over de witkuif kaketoe’s.

Het leven met grote kaketoe’s

Na zoek toch op internet en facebook naar een goede kweker voor een witkuif kaketoe. Iedereen verklaarde ons voor gek zelf de kweker die we gevonden hadden op het eerst gezicht wilde ze mij geen kaketoe verkopen. Maar ze vond wel dat we kennis konden komen maken en Na de kennis making kwamen we dan toch in aanmerking voor een jonge hand tamme witkuif kaketoe.

De eitjes werden via een broedmachine uit gebroed. De kuikens werden met handvoeding groot gebracht. Het waren twee baby kaketoe’s. Wij gingen elke. Maand soms meerder keren op bezoek. Tot dat ze goed zelf standing konden eten. De twee baby kaketoe’s waren heel leuk samen en een mega leuke ervaring om dat allemaal zo mee te maken all die maanden. Uit eindelijk hadden we de eerste keuze uit de twee kaketoe’s die was niet makkelijk dus we hebben de dna af gewacht welk geslacht ze waren de uitslag het waren twee meiden.

Witkuif kaketoes Misty en Quincy

Op 4 juni 2014 zijn Quincy en misty
bij ons samen komen wonen toen hadden we de speelplaats en kooi in orde en zij waren goed zelf standing aan het eten de eerste maanden waren geweldig. We hadden zitten genieten van elk moment. Na iets meer dan een jaar sloeg het plezier even om Misty de jongste van de twee krijg echt behoorlijk gedrag problemen. We zaten inderdaad met onze handen in het haar hebben we de kweker op hulp gevraagd. Met samen denken en dingen Door te nemen en uit te proberen hebben we het uit eindelijk gevonden En waren we er achter gekomen. Dat Misty moest een apart slaapkamer hebben voor de 12 uur a 13 uur nacht rustig die ze ongeveer nodig heeft in stilte. In de woon kamer ken dat niet want er is iemand in het gezin die ploegendienst werkt. Sinds dien hebben ze een aparte slaapkamer en dat gaat geweldig goed. Quincy en Misty waren nog goed aan het groeien met hun ontwikkeling. De karakters verschillen enorm en dat klikte uit eindelijk niet goed in de een kooi en kunnen zonder toezicht niet alleen samen zijn ze vallen elkaar gewoon aan als ze willen verwonden ze elkaar nog en dat was wat wij wilde verkomen. Hebben zij appart kooien en zijn ze alleen samen als wij er toezicht er op kunnen houden. Veder gaat alles super goed en is het veder genieten en leuk waneer ze hun drukke momenten hebben lekker even los gaan op de speelplaats slingeren springen schreeuw.

Dus om dat geweldig ging met Quincy en Misty besloten wij In 2017 nog een kaketoe een nieuw huisje te geven Joey de middel geelkuif was toen 17jaar en had al aardig wat mee gemaakt op haar leeftijd. Ze is helemaal gek op mannen en vrouwen wil ze niet veel van hebben. De eerste maanden dat zij bij ons was ben ik echt door hel gegaan. Ik wis dat kaketoe’s kunnen behoorlijk schreeuwen maar had nooit geweten dat ze dat ook echt de heel dag konden vol houden. Ik kon amper naar de wc of ze schreeuwden de heel buurt bij elkaar onwijs geluk dat wij hebben gehad geen klachten van de buren. Ik heb heel stevig in mij schoenen moeten staan en mega geduld moeten hebben om dit op te lossen. Negeren en goed gedrag de hemel in prijzen. En echt mega flink geduld hebben en ook ging ik soms zonder ze even heerlijk wandelen even de rust op zoeken. Na een half jaar werd zij eindelijk rustiger en heeft ze gewoon zo als de ander twee gewoon lekker haar moment om los te gaan met slingeren schreeuwen. En ja geweldig hoe zij samen met mijn vriend is echt maatjes voor het leven zo mooi klik ze gaan vaak samen wandelen en thuis samen spelen hij heeft echt mooi vertrouwen band met haar.

Quincy en Misty zijn nu 6 jaar  en Joey is 20 jaar. Eerlijk we hebben in all die jaren aardig wat met ze mee gemaakt.En er een hoop van geleerd. En eerlijk ik zou niet zonder hun kunnen leven want ondanks de het soms behoorlijk moeilijk pittig is.  Hebben ze ook echt wel hun leuke kanten en momenten. Wij genieten daar natuurlijk echt vol op van de momenten dat ze even heerlijk los gaan of dat ze over de vloer aan wandelen zijn en met je slippers aan de haal gaan. Heerlijk zo momenten met ze knuffelen. Heerlijk met ze wandelen. En speelgoed wat ik zelf maakt of kant en klaar koopt vinden ze ook altijd geweldig om te slopen en mee bezig te zijn.

Translate »
error: Content is protected !!