Zonparkiet

IUCN-status: Bedreigd (2016)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Aratinga
Soort: Aratinga solstitialis

Kiiro – zonparkiet

De zonparkiet (Aratinga solstitialis) is een papegaaiachtige uit de familie van de papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld (Psittacidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Psittacus solstitialis in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

Uiterlijk
Het vrouwtje is praktisch gelijk aan het mannetje, soms is het mannetje iets groter, maar hieraan kan men de sekse niet afleiden. Alleen een endoscopisch of DNA-onderzoek kan uitsluitsel geven. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is 29 tot 31 centimeter.

Verspreiding en leefgebied
Deze soort komt voor in Zuid-Amerika. Het leefgebied bestaat uit natuurlijke bossen op de hellingen in het berggebied van de deelstaat Roraima op de grens van Brazilië, Guyana en Venezuela. Vroeger werd gedacht dat ze vooral in savannelandschap voorkwamen, maar hier komen ze alleen als ze van de ene heuvel naar de andere vliegen.

Status
De zonparkiet heeft een beperkt verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2016 door BirdLife International geschat op 1000 tot 2500 volwassen individuen en de populatie-aantallen nemen af door grootschalig vangst voor de handel in volièrevogels. Om deze redenen staat deze soort als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.
Er gelden beperkingen voor de handel in deze parkiet, want de soort staat in de Bijlage II van het CITES-verdrag.

Bronnen, noten en/of referenties
a b c d (en) Zonparkiet op de IUCN Red List of Threatened Species.
↑ Linnaeus, C. (1758). Systema naturae ed. 10: 97

Bron: Wikipedia

Translate »
error: Content is protected !!